Najlepszy żurek zrobisz nawet bez zakwasu. Strzelczyk pokazał genialny patent
Strzelczyk gotuje żurek wielkanocny inaczej niż wszyscy. Zamiast zakwasu, dodaje do wywaru kwaśne mleko wymieszane z chrzanem, mąką żytnią i śmietaną. Gotowy żurek bez zakwasu smakuje obłędnie. Kucharz gotuje go na kilku rodzajach mięsa i włoszczyźnie.
Ugotuj żurek na zsiadłym mleku. Wielkanocne danie zachwyci każdego
Żurek wielkanocny zwykle gotujemy na wcześniej przygotowanym zakwasie z mąki żytniej. Mało kto wie, że możemy przygotować go w nieco inny sposób. Żurek bez zakwasu z dodatkiem zsiadłego mleka posmakuje każdemu.
Tomasz Strzelczyk żurek bez zakwasu gotuje na surowej kości, wędzonych żeberkach, boczku i surowych, białych kiełbasach. Do wywaru dodaje również pęczek włoszczyzny, aby podkręcić smak całej potrawy.
Żurek bez zakwasu z mlekiem, chrzanem i śmietaną jest świetną alternatywą dla klasycznego dania. Strzelczyk gotuje zupę z ziemniakami i całość doprawia solidną porcją suszonego majeranku. Do żurku dodaje także chrzan, który wzmacnia aromat.
Żurek bez zakwasu jest gotowy po godzinie gotowania. Będzie świetnym pomysłem na wielkanocne danie dla całej rodziny. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.
Przepis na wielkanocny żurek na wędzonce
Składniki:
- 150 g wędzonych żeberek wieprzowych
- 2 pętka białej, surowej kiełbasy
- 150 g wędzonego boczku
- surowa kość, np. surowe żeberko
- 1 l kwaśnego mleka
- 4- 5 łyżek śmietany 18%
- 4 ziemniaki
- cebula
- pęczek włoszczyzny
- czubata łyżka mąki żytniej
- czubata łyżka chrzanu
- 3 łyżki suszonego majeranku
- sól, pieprz
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak ugotować na żurek bez zakwasu
Do garnka włóż kość, kiełbasy, wędzone żeberka i wędzony boczek razem ze skórą. Całość zalej wodą, aby lekko przykryła mięso i gotuj na małym ogniu. Cebulę przekrój na pół i przesmaż na suchej patelni. Włoszczyznę dodaj do garnka i gotuj pod przykryciem 30 minut.
Woda musi delikatnie przykrywać wszystkie składniki. Wyjmij kiełbasy, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj pod przykryciem 30 minut. Kwaśne mleko przelej do miski. Dodaj śmietanę, mąkę żytnią, szczyptę soli, pieprzu i chrzan.
Całość zblenduj na gładką masę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmij włoszczyznę i mięso. Mieszając wywar, dolewaj małym strumieniem kwaśne mleko. Gotuj na wolnym ogniu. Dodaj żeberka, pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojony boczek i kiełbasę.
Żurek oprósz majerankiem i gotuj kilka minut, aż zacznie wrzeć. Zupę wyłącz i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z kromką świeżego pieczywa, smacznego. Strzelczyk pokazał również, jak zrobić domowy majonez i pieczoną, białą kiełbasę na Wielkanoc . Sekret tkwi w sosie.