Strzelczyk robi białą kiełbasę inaczej niż wszyscy. Cały sekret tkwi w sosie
Szukasz pomysłu na szybkie danie na Wielkanoc? Przygotuj białą kiełbasę pieczoną według przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz kiełbasę wstawia do piekarnika razem z prostym, ale bardzo aromatycznym sosem śmietanowo- chrzanowym. Danie jest gotowe po 40 minutach.
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak w kilka minut zrobić pyszne, wielkanocne danie
Biała kiełbasa jest jedną z tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Gotujemy na niej barszcz biały, smażymy z cebulą lub pieczemy z czosnkiem i innymi dodatkami. Tomasz Strzelczyk pokazał niedawno, jak przyrządza białą kiełbasę. Sekret tkwi w aromatycznym sosie.
Strzelczyk robi tradycyjne danie inaczej niż wszyscy. Zapieka surową, białą kiełbasę z sosem, który przygotowuje ze słodkiej śmietany, chrzanu i kilku dodatkowych składników. Po upieczeniu całą potrawę posypuje suszonym majerankiem, który podkręca smak.
Biała kiełbasa według przepisu Tomasza Strzelczyka jest gotowa po 40 minutach pieczenia. Samo przygotowanie dania trwa dosłownie kilka minut. Potrawa sprawdzi się doskonale na świąteczne śniadanie lub kolację. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste
Przepis na białą kiełbasę z piekarnika. Takiej jeszcze nie jadłaś
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 350 ml śmietanki 30%
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- suszony majeranek
Jak zrobić pieczoną kiełbasę w sosie chrzanowym?
Do okrągłego naczynia żaroodpornego poukładaj surową kiełbasę. Do miski wlej śmietankę, wsyp mąkę, dodaj chrzan, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Przygotowany sos wylej na kiełbasę i całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprósz solidnie suszonym majerankiem i podaj.
Tomasz Strzelczyk pokazał również, jak zrobić domowy majonez. Jest o wiele smaczniejszy od gotowego produktu. Pomysł na pyszny deser? Kultowe ptysie według przepisu Strzelczyka. Ptysie zachwycą każdego łasucha.