Smakosze.pl Przepisy Najpyszniejsze młode pory robię według przepisu Jamiego Olivera
Fot. Canva/JurgaR; Britannica.com/Ken McKay

Najpyszniejsze młode pory robię według przepisu Jamiego Olivera

22 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zrób pieczone, młode pory z przepisu Jamiego Olivera a otrzymasz smaczną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Smak zachwyci nie tylko ciebie, ale też twoich domowych smakoszy. To banalnie proste.

Genialny pomysł Jamiego Olivera

Niedawno pojawiły się pierwsze młode pory. Są niezwykle słodkie, a przede wszystkim bardzo smaczne. Dlatego postanowiłem zrobić z nich coś niezwykłego. Długo się zastanawiałem, aż w końcu mnie olśniło i przypomniałem sobie, jak przed laty podał je słynny brytyjski kucharz i autor wielu książek z przepisami - Jamie Oliver.

Z popularnego warzywa zrobił coś niesamowitego. Sprawił, że zwykły por smakował obłędnie, a w dodatku można go było podawać jako dodatek do obiadu lub zajadać się nim solo. Poznaj przepis i wypróbuj go w swoim domu.

młody por.jpg
Fot. Canva/Langan
Robię omlet z ciasta bananowego. Wszyscy błagają o to słodkie śniadanie

Nie tylko por

Do przygotowania pora z przepisu brytyjskiego kucharza będziesz potrzebowała nie tylko samego warzywa, ale też przypraw i kilku dodatków. Wszystkie potrzebne składniki umieściłem na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 20 młodych porów
  • oliwa
  • ocet winny
  • świeży tymianek
  • 2 ząbki czosnku

Przepis Jamiego Olivera na młode pory

Końcówki młodego pora odetnij, a następie dokładnie umyj warzywo. W garnku zagotuj posoloną wodę. Do wrzątku włóż pory i gotuj go od 2 do 3 minut. Po upłynięciu tego czasu odcedź je i dokładnie wysusz.

Przełóż je do miski. Wlej oliwę oraz odrobinę octu winnego. Liście tymianku zgnieć, drobno posiekaj i włóż je do miski razem z posiekanym czosnkiem. Wymieszaj składniki. Pory z dodatkami rozłóż w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut, albo aż się zezłocą. Możesz podawać je ze startym parmezanem jak osobne danie lub przekąskę. Sprawdź, jaki makaron nie ma cholesterolu oraz dowiedz się, jak zrobić doskonałą młodą kapustę .

pieczony por.jpg
Fot. Canva/LauriPatterson
To najlepszy sposób na ananasa. Świetnie pasuje i do lodów, i do mięsa
Dodaj kilka plasterków do miodu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy