Smakosze.pl Porady Największy błąd przy mrożeniu masła. Może być kosztowny
fot. Canva

Największy błąd przy mrożeniu masła. Może być kosztowny

17 grudnia 2024

Dzisiejsze ceny masła skłaniają nas do mrożenia tego cennego produktu, by oszczędzać kostki kupione w dobrej cenie. To świetny pomysł. Pod warunkiem jednak, że będziemy przestrzegać podstawowych zasad.

Zamrażanie cen masła

Ceny masła wariują w tym roku, co doskonale pokazują wykresy giełdowych notowań tego produktu. Cała końcówka 2024 roku krąży wokół magicznego poziomu 7 tys. dolarów za tonę. Liczby te interesują inwestorów, ale ostatecznie przekładają się na to, co widzimy na półkach – kostki masła, za które zapłacić musimy od 8 do nawet 15 złotych.

W ekonomii karierę robi hasło „zamrażanie cen”. Ale w wypadku cen masła możemy zamrozić je zupełnie dosłownie. Wystarczy kupić masło taniej i odłożyć do zamrażarki na czas, kiedy utrzymywać się będzie wysoka cena.

strugane masło

Przenigdy nie smaż na nim ryby. Straci wszystkie właściwości zdrowotne

Wyszukuj promocje masła

W dyskontach promocje na masło wracają regularnie . Przed Bożym Narodzeniem 2024 oznacza to, że można upolować cenę na poziomie 5 zł za kostkę. Warunkiem oszczędności pieniędzy bywa zakup większej partii, czasem nawet 6 kostek. W większości domów grozi to zepsuciem masła, jeśli go nie zamrozimy .

Na szczęście tłuszcz zwierzęcy dobrze znosi ten proces . Wystarczy utrzymywać dobrze zapakowaną kostkę w temperaturze poniżej -18 stopni, czyli takiej, którą oferuje większość sprawnych domowych zamrażarek. Należy przy tym pamiętać o kilku zasadach.

Ile czasu trzymać masło w zamrażarce

Pierwsza najważniejsza rzecz to oczywiście przechowywanie masła bez przerwy w działającej zamrażarce. Dobrze jest opisać kostkę masła datą zamrożenia , by wiedzieć, do kiedy należy je zużyć. Jeśli chodzi o termin trwałości zamrożonego masła, wynosi on od 9 miesięcy do roku.

Masło najlepiej przechowywać w foliowej torebce . Powstrzyma ono zapachy z innych potraw, które tłuszcz łatwo wchłonie. W woreczku nie zamykamy nadmiaru powietrza, bo powoduje ono zmianę wyglądu powierzchni masła. Niektórzy mogą też chcieć podzielić masło na mniejsze części, np. połówki czy ćwiartki kostek, by rozmrażać mniejsze partie w miarę potrzeby.

Jeśli masło po rozmrożeniu budzi nasze wątpliwości co do struktury lub zapachu, lepiej powstrzymać się od jedzenia go. Zamrażanie powstrzymuje procesy psucia i wydłuża przydatność produktu. Czasem jednak nawet w tak prostym procesie coś pójdzie nie tak – a nos jest całkiem dobrym systemem wczesnego ostrzegania przed zatruciami.

Wypróbuj też przepisy na schab ze śliwką i karpia wigilijnego Okrasy .

kostka masła na talerzu

Ten miodownik to idealne ciasto na święta. Jedna blacha to za mało
W Dino już się zaczęło. Ceny mięsa poszły w dół przed samymi świetami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy