Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Żadna woda, żadne mleko. Grzyby na święta moczę tylko w tym składniku, wychodzą przepyszne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.12.2024 18:51

Żadna woda, żadne mleko. Grzyby na święta moczę tylko w tym składniku, wychodzą przepyszne

suszone grzyby
Fot. Shutterstock

Suszenie to najlepszy sposób przygotowania grzybów do przechowywania. Ale jaki jest najlepszy sposób namaczania ich z powrotem? Jest kilka zasad, które pozwolą go wskazać.

Suszenie i namaczanie grzybów

Kiedy jesienią siadamy do obróbki owoców grzybobrania, w kuchniach rozchodzi się woń suszonych grzybów. Ale na horyzoncie jest już kolejna – namaczanie ich, by z powrotem przywrócić im żywotność. Jest na to kilka sposobów.

Większość z nas zna jednak tylko jeden, najprostszy. Zalewamy grzyby zimną wodą i, według uznania – gotujemy w niej po kilku godzinach lub wymieniamy wodę przed gotowaniem. To ostatnie nie jest konieczne, jeśli po grzybobraniu były one dobrze oczyszczone.

namoczone grzyby

Pokrój kapustę pekińską i wymieszaj z tymi dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu

W czym namaczać grzyby

Nie jesteśmy jednak zdani na samą wodę, jeśli chcemy osiągnąć naprawdę dobre rezultaty. W czym więc namaczać grzyby? Na przykład w mleku. Jest ono bardzo skuteczne we wszelkich tego rodzaju zastosowaniach. Moczymy w nim przecież często śledzie, a także schab przed smażeniem.

Doskonale sprawdzi się jednak także bulion. To jedna z najlepszych metod, bo przynosi nam wiele korzyści naraz. Z jednej strony grzyby zyskają pełnię aromatu. Z drugiej jednak sam bulion stanie się świetną podstawą zup czy sosów lub smakiem do potraw. Nigdy przecież nie należy wylewać wody spod grzybów, a zawsze wykorzystać w jakiejś innej potrawie zawarte w niej smaki.

Mocząc grzyby, dodaj składniki do wody

Nawet jeśli nie mamy pod ręką żadnego z tych płynów, w których moglibyśmy namoczyć grzyby, możemy wzbogacić ich smak. Wystarczy dodać do wody aromatyzujące ją przyprawy. Najczęściej używa się w tym celu ziela angielskiego, liści laurowych i cebuli. Nie należy z nimi jednak przesadzać, by nie zabić smaku grzybów.

Warto oczywiście pamiętać także o dwóch zasadach. Jedna z nich to by nie zalewać grzybów gorącym płynem, a jedynie letnim lub chłodnym. Druga – by zaplanować namaczanie grzybów, bo nie ma sposobu, by je dobrze przyspieszyć. Najlepiej więc moczyć je w lodówce przez całą noc, a w każdym razie co najmniej 4-5 godzin.

Wypróbuj też sposoby na namaczanie śledzi i mało znane, a doskonałe mięso.

suszone grzyby – suche