Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Najzdrowsze owoce i warzywa w okresie letnim
Adam Moskal
Adam Moskal 17.07.2021 02:00

Najzdrowsze owoce i warzywa w okresie letnim

Projekt bez tytułu
silroby, Getty Images Pro; DronG, Getty Images Pro; Simon Matzinger, Pexels

W trakcie upalnego lata należy bardzo dobrze dbać o swoją dietę. Z tego powodu tak ważne jest regularne spożywanie świeżych warzyw i owoców, jak truskawki, wiśnie czy szparagi. W taki sposób dostarcza się do swojego organizmu dużo witamin i minerałów, a także innych substancji odżywczych, jak przeciwutleniacze, korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego ciała.

Zbilansowana dieta zawiera w sobie wiele porcji warzyw i owoców każdego dnia, a latem również powinniśmy zachować korzystne przyzwyczajenia żywieniowe. Wszak w tym okresie wykonujemy często wzmożony wysiłek fizyczny.

Gdy organizm wystawiony jest na większą temperaturę i zmęczenie, wiele mikroelementów jest wypłukiwanych wraz z potem. Aby temu zapobiec, należy jeść dużo warzyw i owoców.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Truskawki i wiśnie

Truskawki to doskonałe źródło błonnika i witaminy C - 8 jagód dostarcza więcej kwasu askorbinowego niż jedna pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.

Tak jak w przypadku truskawek, wiśnie stanowią idealną wręcz skarbnicę przeciwutleniaczy i fitoskładników, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnym rodników. Zawierają dużo błonnika i witaminy C.

Szparagi oraz szpinak

Choć mało kto czuje podwyższone tętno na myśl o szparagach, skrywają w sobie wiele dobrego. Jedną z zalet jest duża ilość kwasu foliowego, przydatnego szczególnie dla kobiet w ciąży. Dostarczają także witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, potas i błonnik.

Szpinak może być zmorą z dzieciństwa, lecz każdy, kto dalej go nie toleruje, popełnia duży błąd. Anemicy, którzy cierpią na niedobór żelaza, mogą odbudować jego braki, jedząc liście szpinaku. Ponadto roślina pełna jest białka, błonnika, wapnia, witamin A, E, K, C oraz B6.

Projekt bez tytułu (4)
undefined

Źródło: chrupka, Getty Images Pro

Pomidory, a także jagody

Pomidory, jako jeden z niewielu produktów spożywczych, są zdrowsze po obróbce termicznej. Zawartość likopenu, silnego przeciwutleniacza, jest zwyczajnie większa w przetworach pomidorowych. Co więcej, owoce te posiadają dużo witamin A, C, a także K.

Projekt bez tytułu (3)
undefined

Źródło: Vera_Petrunina, Getty Images Pro

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Z jagód z kolei możemy czerpać witaminę C, K oraz mangan, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry, włosów i paznokci. Mangan ma działanie przeciwutleniające, a więc chroni organizm przed wolnymi rodnikami.

Projekt bez tytułu (2)
undefined

Źródło: Public Domain Pictures, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienieabc.zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram