Co zrobić, by naleśniki nie przywierały do patelni?
Naleśniki uwielbia praktycznie każdy. Delikatna faktura i możliwość przygotowywania ich zarówno na słodko, jak i na słono sprawiają, że ciężko znaleźć człowieka, który z pełną powagą stwierdziłby, że ich nie lubi. Niestety, z powodu delikatności są również bardzo łatwe w zniszczeniu.
Jeśli często napotykasz problem przywierających naleśników do patelni, mamy dla ciebie genialne rozwiązanie. Dzięki użyciu najprostszej soli kuchennej i słoniny, czyli produktów, które większość z nas posiada, można sprawić, że ciasto naleśnikowe nie przywrze.
Sposób na przywierające naleśniki
Nawet najlepsza patelnia z nieprzywierającą teflonową powłoką może nie uchronić przed przywarciem ciasta. Wysoka temperatura wiąże je z powierzchnią patelni, a próba oderwania kończy się najczęściej rozpadnięciem całego naleśnika.
Wtedy nie można wykorzystać go do praktycznie żadnego dania - w ciasto najczęściej zawija się farsz, który mógłby wypadać przez dziury. Jedynym ratunkiem może być tort naleśnikowy, jednak nie każdy lubuje się w tak słodkich smakach.
Świetnym rozwiązaniem, które uchroni cię przed przywieraniem, jest zastosowanie szczypty soli i skórki słoniny. Cały proces jest banalnie prosty i nie wymaga żadnych specjalistycznych zdolności, dlatego wszyscy, nawet najbardziej amatorscy kucharze mogą z niego skorzystać.
Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy sekretną recepturę babci Basi na najlepsze ciasto drożdżowe. W tym tekście z kolei tłumaczymy dlaczego nie warto korzystać z kostek rosołowych i czym można je zastąpić.
Sól i słonina na ratunek
Metoda ta jest stosunkowo stara - nawet nasze babcie używały jej podczas smażenia naleśników. Wystarczy na suchą patelnię wsypać szczyptę soli i dokładnie ją rozprowadzić. Następnie postaw patelnie na gazie i podgrzewaj ją. Gdy kryształki przestaną podskakiwać, zsyp z naczynia sól.
Po wszystkim wystarczy posmarować wnętrze patelni skórką od słoniny, a warstwa tłuszczu dodatkowo wzmocni nieprzywierającą powierzchnie teflonu. Od teraz możesz z łatwością smażyć najlepsze naleśniki, które już nigdy nie będą przyklejać się do metalu.
Niestety, taką operację należy powtórzyć przed każdym smażeniem naleśników. Po przemyciu naczynia wodą i detergentem, ochronna warstwa zostaje utracona. Mimo wszystko proces jest bardzo skuteczny i każdy domownik będzie zadowolony z idealnych naleśników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl