Nie do wiary, ile zapłacimy w Krakowie za kilogram chrustu. Ogromne zaskoczenie
Koszt zakupu faworków w cukierniach przechodzi ludzkie pojęcie. Przyjrzeliśmy się ich cenom w sklepach w Krakowie. Rozpiętość jest ogromna, warto zatem porównać ofertę kilku punktów cukierniczych. Rekordzista za kilogram chrustu liczy sobie 135 złotych.
Faworki, zwane w Krakowie chrustem to tradycyjna karnawałowa przekąska. Przepis na nie jest prosty i składa się zaledwie z kilku składników. Przyrządzenie faworków zajmuje jednak nieco czasu i pracy. Czy są one warte tyle, ile krzyczą za nie sprzedawcy?
Ile kosztuje chrust w Krakowie?
Ceny chrustu w obrębie jednego miasta mogą być zaskakująco różne . Pomiędzy najtańszymi a najdroższymi jest niemal 100 złotych różnicy . Ciężko powiedzieć czy równie odmienne są doznania smakowe. Ile zapłacimy w Krakowie za tradycyjny przysmak ?
Najtańsza znaleziona oferta to 55 zł/kg . Przyznać trzeba, że brzmi ona dosyć rozsądnie. Faworki są lekkie, więc objętościowo wychodzi ich w tej wadze naprawdę sporo . Koszt jak najbardziej do zaakceptowania.
Najdroższe okazały się faworki wycenione na 135 złotych . Trzeba przyznać, że ta kwota powala. Nawet przy zakupie niewielkiej ich ilości na paragonie z łatwością dostrzeżemy różnicę w stosunku do oferty najkorzystniejszej .
Większość sprzedawców na szczęście wykazuje się rozsądkiem . Koszt zakupu chrustu rzadko przekracza kwotę 100 zł/kg . Na 16 sprawdzonych punktów tylko 2 zdecydowały się na taki krok . Jeden to wspomniany rekordzista i jego 135 zł/kg , drugi wypada odrobinę korzystniej i oferuje faworki za 120 zł/kg . Najczęściej spotykana cena waha się między 70 a 90 złotych . Można wywnioskować z tego, że dla klientów taki koszt jest akceptowalny . Średnia cena zakupu faworków w Krakowie to ok. 80 zł/kg łakoci .
Na cenówkach można spotkać też charakterystyczny zabieg sprzedażowy . Polega on na podawaniu ceny nie za kilogram, a za 100 gramów wyrobu . Przyznać trzeba, że kwota 13,50 złotych wygląda lepiej, niż 135 złotych . W cukierni zawsze zwracajcie na to uwagę .
Jak ceny krakowskiego chrustu wypadają na tle innych?
Chrust w Krakowie potrafi być kosztowny . Nadal daleko mu jednak do wyrobów oferowanych przez niektórych celebrytów . Restauracje i cukiernie zarządzane przez znane osoby potrafią niemile zaskoczyć . Przyjrzyjmy się cenom ich faworków.
Niechlubnym rekordzistą pozostaje Piotr Adamczyk i jego restauracja Stary Dom. Opakowanie faworków o wadze 200 gramów to koszt 50 złotych . Cena może nie szokuje, do momentu, aż przeliczymy to na kilogramy- 250zł/kg po prostu zwala z nóg .
W rozmowach o cenach nie może zabraknąć Magdy Gessler . Restauratorka posiada kilka lokali. W warszawskim Słodkim Słonym opakowanie faworków kosztuje 90 złotych za 450 gramów . Za każdy kilogram produktu zapłacimy zatem 200 złotych .
Słodkie faworki możemy kupić również U Fukiera . Tutaj dostępną mamy paczuszkę 200 gramową . Jej koszt zakupu wynosi 38 złotych , co w przeliczeniu daje cenę 190zł/kg . Więcej o faworkach Piotra Adamczyka pisaliśmy w tym artykule . Tradycyjny chrust możecie przygotować także samodzielnie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny
- Zapomnij o faworkach i pączkach. Taratuszki biją je na głowę