Smakosze.pl Produkty Nie do wiary, ile zapłacimy w Krakowie za kilogram chrustu. Ogromne zaskoczenie
Canva / arfo

Nie do wiary, ile zapłacimy w Krakowie za kilogram chrustu. Ogromne zaskoczenie

16 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Koszt zakupu faworków w cukierniach przechodzi ludzkie pojęcie. Przyjrzeliśmy się ich cenom w sklepach w Krakowie. Rozpiętość jest ogromna, warto zatem porównać ofertę kilku punktów cukierniczych. Rekordzista za kilogram chrustu liczy sobie 135 złotych.

Faworki, zwane w Krakowie chrustem to tradycyjna karnawałowa przekąska. Przepis na nie jest prosty i składa się zaledwie z kilku składników. Przyrządzenie faworków zajmuje jednak nieco czasu i pracy. Czy są one warte tyle, ile krzyczą za nie sprzedawcy?

Ile kosztuje chrust w Krakowie?

Ceny chrustu w obrębie jednego miasta mogą być zaskakująco różne . Pomiędzy najtańszymi a najdroższymi jest niemal 100 złotych różnicy . Ciężko powiedzieć czy równie odmienne są doznania smakowe. Ile zapłacimy w Krakowie za tradycyjny przysmak ?

Najtańsza znaleziona oferta to 55 zł/kg . Przyznać trzeba, że brzmi ona dosyć rozsądnie. Faworki są lekkie, więc objętościowo wychodzi ich w tej wadze naprawdę sporo . Koszt jak najbardziej do zaakceptowania.

Najdroższe okazały się faworki wycenione na 135 złotych . Trzeba przyznać, że ta kwota powala. Nawet przy zakupie niewielkiej ich ilości na paragonie z łatwością dostrzeżemy różnicę w stosunku do oferty najkorzystniejszej .

Większość sprzedawców na szczęście wykazuje się rozsądkiem . Koszt zakupu chrustu rzadko przekracza kwotę 100 zł/kg . Na 16 sprawdzonych punktów tylko 2 zdecydowały się na taki krok . Jeden to wspomniany rekordzista i jego 135 zł/kg , drugi wypada odrobinę korzystniej i oferuje faworki za 120 zł/kg . Najczęściej spotykana cena waha się między 70 a 90 złotych . Można wywnioskować z tego, że dla klientów taki koszt jest akceptowalny . Średnia cena zakupu faworków w Krakowie to ok. 80 zł/kg łakoci .

Na cenówkach można spotkać też charakterystyczny zabieg sprzedażowy . Polega on na podawaniu ceny nie za kilogram, a za 100 gramów wyrobu . Przyznać trzeba, że kwota 13,50 złotych wygląda lepiej, niż 135 złotych . W cukierni zawsze zwracajcie na to uwagę .

Właśnie się zaczęło. Biedronka poszła na całość, wielkie hity za ułamek ceny

Jak ceny krakowskiego chrustu wypadają na tle innych?

Chrust w Krakowie potrafi być kosztowny . Nadal daleko mu jednak do wyrobów oferowanych przez niektórych celebrytów . Restauracje i cukiernie zarządzane przez znane osoby potrafią niemile zaskoczyć . Przyjrzyjmy się cenom ich faworków.

Niechlubnym rekordzistą pozostaje Piotr Adamczyk i jego restauracja Stary Dom. Opakowanie faworków o wadze 200 gramów to koszt 50 złotych . Cena może nie szokuje, do momentu, aż przeliczymy to na kilogramy- 250zł/kg po prostu zwala z nóg .

W rozmowach o cenach nie może zabraknąć Magdy Gessler . Restauratorka posiada kilka lokali. W warszawskim Słodkim Słonym opakowanie faworków kosztuje 90 złotych za 450 gramów . Za każdy kilogram produktu zapłacimy zatem 200 złotych .

Słodkie faworki możemy kupić również U Fukiera . Tutaj dostępną mamy paczuszkę 200 gramową . Jej koszt zakupu wynosi 38 złotych , co w przeliczeniu daje cenę 190zł/kg . Więcej o faworkach Piotra Adamczyka pisaliśmy w tym artykule . Tradycyjny chrust możecie przygotować także samodzielnie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy