Smakosze.pl Przepisy Nie trąci mułem, a po usmażeniu jest soczysty i delikatny. Trik babci na wigilijnego karpia
Fot. Shutterstock/Montypeter

Nie trąci mułem, a po usmażeniu jest soczysty i delikatny. Trik babci na wigilijnego karpia

21 grudnia 2024

Karp ma swoich zwolenników i przeciwników. Niezależnie jednak od liczby i siły argumentów tych drugich, jest żelazną pozycją wigilijnego menu. Oto sposób, by jak najwięcej świątecznych gości stanęło jednak po jego stronie.

Mulisty posmak karpia

Słowo „muł” pojawia się często w ustach tych, którzy sposób hodowli karpia , przepisy na jego wykonanie, a także PRL-owski rodowód stawiają jako argument przeciw obecności tej ryby w Wigilię. Czy karp rzeczywiście smakuje mułem? W wypadku wielu okazów coś w tym jest.

Należy przecież liczyć się z faktem, że popularność ryby (zwłaszcza w powojennym kryzysie) i jej niską cenę zawdzięczamy hodowli w stawach. Karp to ryba słodkowodna, a do tego wszystkożerna . Dieta zwierząt wpływa zaś w dużym stopniu na późniejszy smak ich mięsa.

solanka do ryby

W tym roku podam ją na Sylwestra. Sałatka „słonecznik” jest lepsza niż gyros

Karp na Wigilię

Są jednak sposoby, by pozbyć się mulistego smaku karpia na Wigilię . Podobnie jak płuczemy śledzie, by odsolić je po okresie konserwacji, wyciągnąć niepożądany smak możemy także z karpia. Moczenie w mleku może pomóc, ale ponieważ tym razem nie mamy na celu odsolenia ryby, możemy przeciwnie – użyć solanki.

Moczenie w solance to metoda dobrze znana osobom, które parają się domowym wędliniarstwem. Jest też świetna, kiedy chcemy przygotować soczyste pieczone mięso – zwłaszcza pieczone długo, jak np. szarpana wieprzowina. Zwiększanie wilgotności posłuży jednak także karpiowi na święta – na smak i na strukturę mięsa .

Karp w solance

Namaczanie karpia w solance jest niezwykle proste. Na każdy płat lub filet ryby przygotowujemy ok. litra przegotowanej wody. Rozpuszczamy w niej 100 g soli na litr. Najlepiej by była to sól niejodowana. Do solanki dodać można też 1-2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego .

Najlepiej moczenie karpia w solance zaplanować na całą noc. Czas ten można skrócić do 5-6 godzin . Im dłużej będziemy moczyć rybę , tym bardziej pozbędziemy się mulistego posmaku ryby. Po wyjęciu z solanki osuszamy ją i obrabiamy jak zwykle.

Wypróbuj też nietypową rybę na Wigilię i sposób na smażenie bez nadmiaru przykrych zapachów .

żywy karp

Ciasto na pierogi zacznij robić nawet kilka dni przed świętami. Tak przechowasz je w idealny sposób
Makłowicz dodaje je do kompotu wigilijnego. Nieoczywisty wybór może zaskoczyć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy