Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto na pierogi zacznij robić nawet kilka dni przed świętami. Tak przechowasz je w idealny sposób
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.12.2024 06:03

Ciasto na pierogi zacznij robić nawet kilka dni przed świętami. Tak przechowasz je w idealny sposób

ciasto na pierogi
Fot. Shutterstock/olepeshkina

Pierogi to jedna z tych potraw, które staramy się przyrządzić nieco wcześniej przed świętami. Nie wyrywamy się do tego jednak, bo ciasto musi być świeże. Jak zapobiegliwe kucharki mogą je przechować?

Ciasto na pierogi z wyprzedzeniem

Tradycyjne święta przygotowywane były przez zawodowe gospodynie domowe. W dzisiejszym życiu często nie mamy czasu, by aż tak się poświęcić, oczekujemy zaś podobnych efektów. Dlatego można próbować rozłożyć sobie pracę na więcej dni przed świętami.

Nie każda potrawa jest jednak piernikiem, który i całe miesiące czekać może na swój debiut na świątecznym stole. Pierogi nie wymagają absolutnie najwyższej świeżości, ale i tak nie można kazać im czekać wiele dni. Choć na pewno nieco im pomoże przechowywanie ciasta w lodówce.

polepione pierogi

Bez grama masła, te świąteczne ciasteczka rozpływają się w ustach. Są szybkie i łatwe

Ciasto na pierogi w lodówce

Przechowywanie surowych ciast w lodówce i zamrażarce budzi pewne wątpliwości. Rozwiejmy je więc: wiele problemów może wyniknąć w wypadku ciast wyrastających, zwłaszcza na drożdżach i zakwasie. Kultury bakterii lub grzybów tworzą sobie dość delikatne mikrobiologiczne środowisko. Chłód pakuje się w nie z buciorami, hamuje procesy wyrastania i psuje strukturę ciasta. Lepiej już szokowo je zamrażać.

Ciasto na pierogi nie ma jednak ani żadnego z tych składników, ani nawet proszku do pieczenia. Wiele ciast na pierogi, które robimy, składa się z mąki i wody. Ale nawet przy dodatku masła czy jajka, pierogi wytrzymają w lodówce nawet przez cztery dni.

Czy można mrozić ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi można też zamrozić. Ale jeszcze lepiej zamrozić całe pierogizakleić, przesypać mąką i wstawić do zamrażarki luzem, dopóki dobrze się dobrze nie zamrożą, a potem możemy przechowywać je w pudełku lub torebce.

Obojętne jednak, czy wkładamy ciasto do lodówki, czy do zamrażarki – zabezpieczmy je w torebce strunowej przed przenikaniem zapachów i przesuszaniem. Ciasto poczeka w lodówce na swój moment przez 3-4 dni, w zamrażarce przez kilka miesięcy. Lepiej jednak zużyć je wcześniej.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z kapustą i kaszą gryczaną oraz doskonałego karpia.

wyrabianie ciasta