Smakosze.pl Przepisy Nie tylko ogórki i kapusta. Te kiszonki są równie smaczne i zdrowe
Fot. Canva/Jessica Hitchock

Nie tylko ogórki i kapusta. Te kiszonki są równie smaczne i zdrowe

20 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przetwory to doskonała forma na zachowanie smaku zebranych latem sezonowych warzyw. Każda gospodyni przyrządza tradycyjne kiszonki na zimę z ogórków i kapusty. Okazuje się także, że kiszone przetwory można przygotować jeszcze z innego warzywa. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie warzywo chodzi oraz jak je ukisić.

Kiszonki na zimę, czyli podstawowe przetwory każdej gospodyni

Kiszonki na zimę to nasze tradycje przetwory . Świetnie smakują, a w dodatku są doskonałymi składnikami innych dań. Nie dziwi, więc fakt, że latem przyrządza je każda gospodyni. Zazwyczaj do słoików trafiają ogórki i kapusta, bo te kiszonki uwielbia każdy.

Nam udało się znaleźć przepis na kiszonki na zimę, ale z zupełnie innym warzywem. Pomysł, choć na pierwszy rzut oka będzie wydawał się szalony, jest  bardzo smaczny. W dalszej części tekstu poznasz wszystkie szczegóły.

rzodkeiwka.jpg
Fot. Canva/ivabalko
Darmowe owoce są dostępne dla mieszkańców miast. Wiemy, jak je zdobyć

Kiszona rzodkiewka lepsza niż ogórki

Okazuje się, kisić można prawie wszystko. Zaskoczeniem jest na przykład kiszona rzodkiewka, która smakuje jeszcze lepiej niż choćby ogórki. Przygotowana teraz, na zimę będzie, jak znalazł. Kiszenie przebiega w podobny sposób jak w wypadku ogórkowy, ale zalewa składa się z nieco innych składników. Poznasz je wraz z proporcjami, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Przepis z kolei umieszczony jest na końcu.

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 5 gałązek kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 4 liście laurowe
  • ½ łyżeczki ziaren jałowca
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 l wody

Kiszona rzodkiewka - przepis

Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i podgrzewaj składniki na średnim ogniu. Mieszaj, do momentu rozpuszczenia się soli. Rzodkiewki oczyść, a następnie dokładnie umyj. Osusz je, a następnie umieść w wypalonych słoikach.

Do każdego włóż koper, ząbek czosnku, ziarna jałowca, pieprzu, kolendry oraz po liściu laurowym. Następnie zalej całość przestudzona zalewą, zostawiając 1 centymetr wolnej od góry przestrzeni. Słoiki zakręć i ostaw w chłodne i zacienione miejsce na około 4 do 7 dni. Po tym czasie przechowuj je w piwnych lub lodówce.

Sprawdź także przepis na szarlotkę oraz poznaj sposób na sałatkę .

rzodkiewki w słoiku.jpg
Fot. Canva/Mari Carmen Martinez
Te placki to hit w moim domu. Racuchy i ziemniaczane mogą się schować
To najlepsza szarlotka, jaką jadłem. Sekretem jest budyniowa pianka
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy