Nie tylko ogórki i kapusta. Te kiszonki są równie smaczne i zdrowe
Przetwory to doskonała forma na zachowanie smaku zebranych latem sezonowych warzyw. Każda gospodyni przyrządza tradycyjne kiszonki na zimę z ogórków i kapusty. Okazuje się także, że kiszone przetwory można przygotować jeszcze z innego warzywa. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie warzywo chodzi oraz jak je ukisić.
Kiszonki na zimę, czyli podstawowe przetwory każdej gospodyni
Kiszonki na zimę to nasze tradycje przetwory . Świetnie smakują, a w dodatku są doskonałymi składnikami innych dań. Nie dziwi, więc fakt, że latem przyrządza je każda gospodyni. Zazwyczaj do słoików trafiają ogórki i kapusta, bo te kiszonki uwielbia każdy.
Nam udało się znaleźć przepis na kiszonki na zimę, ale z zupełnie innym warzywem. Pomysł, choć na pierwszy rzut oka będzie wydawał się szalony, jest bardzo smaczny. W dalszej części tekstu poznasz wszystkie szczegóły.
Kiszona rzodkiewka lepsza niż ogórki
Okazuje się, kisić można prawie wszystko. Zaskoczeniem jest na przykład kiszona rzodkiewka, która smakuje jeszcze lepiej niż choćby ogórki. Przygotowana teraz, na zimę będzie, jak znalazł. Kiszenie przebiega w podobny sposób jak w wypadku ogórkowy, ale zalewa składa się z nieco innych składników. Poznasz je wraz z proporcjami, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Przepis z kolei umieszczony jest na końcu.
Składniki:
- 3 pęczki rzodkiewki
- 5 gałązek kopru
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 4 liście laurowe
- ½ łyżeczki ziaren jałowca
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
- 1 l wody
Kiszona rzodkiewka - przepis
Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i podgrzewaj składniki na średnim ogniu. Mieszaj, do momentu rozpuszczenia się soli. Rzodkiewki oczyść, a następnie dokładnie umyj. Osusz je, a następnie umieść w wypalonych słoikach.
Do każdego włóż koper, ząbek czosnku, ziarna jałowca, pieprzu, kolendry oraz po liściu laurowym. Następnie zalej całość przestudzona zalewą, zostawiając 1 centymetr wolnej od góry przestrzeni. Słoiki zakręć i ostaw w chłodne i zacienione miejsce na około 4 do 7 dni. Po tym czasie przechowuj je w piwnych lub lodówce.
Sprawdź także przepis na szarlotkę oraz poznaj sposób na sałatkę .