Smakosze.pl Przepisy Nie tylko sok. Z aronii robię o wiele większy specjał, kocha go cała rodzina
Screen z filmu na kanale YouTube DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Nie tylko sok. Z aronii robię o wiele większy specjał, kocha go cała rodzina

4 września 2023

Dżem z aronii jest znakomity. Jego lekko kwaśny smak świetnie przełamie słodycz niejednego deseru. Warto zrobić zamiast soku do herbaty.

Smaczny i cenny dżem z aronii

Z cierpkiego bogatego w witaminy owocu często przygotowuje się sok do herbaty. Jednak po dodanie odrobiny soku z cytryny i cukru można też uzyskać fantastyczny dżem. Wykonanie jest tak proste, że nie warto zwlekać.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 kg cukru
  • 10 ml soku z cytryny

Krótka lista składników i proste przygotowanie są ogromnymi zaletami tego przepisu . Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami jak niewiele potrzeba, by cieszyć się smakiem dżemu z aronii.

Aronię zasypujemy cukrem.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Brali udział w Kuchennych Rewolucjach. Właśnie przekazali fatalne wieści, miało być inaczej

Jak zrobić dżem z aronii? Jest prosty i smaczny

Zaczynamy od umycia aronii i oczyszczenia ich z szypułek. Następnie przenosimy je do dużego garnka. Wsypujemy cukier tak, aby przykrył owoce. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia.

Po chwili dokładnie blendujemy. Wlewamy sok z cytryny i podgrzewamy, aż całość stanie się szklista i zacznie wyraźnie gęstnieć. Gotowy dżem z aronii przelewamy do słoików. Zakręcamy je i krótko pasteryzujemy np. w piekarniku .

Do czego pasuje dżem z aronii?

Owocowy wyrób świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Można go też połączyć ze słodkimi naleśnikami budyniowymi albo wykorzystać do przygotowania rozmaitych ciast np. takich na domowym biszkopcie .

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów dżemy. Oprócz rarytasu z aronii warto przygotować także cukiniowy przysmak z dodatkiem cytryn . Być może skusi was prosta receptura na dżem z jeżyn .

Dżem z aronii jest smaczny.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Zamiast cukru, dodaj do kawy tę przyprawę. Nie chodzi tylko o smak, lista zalet odbiera mowę
Przepis na ten syrop dostałam od sąsiadki. Wzmacnia odporność, a boczki nikną w oczach. Jestem zachwycona rezultatami
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy