Nie tylko sok. Z aronii robię o wiele większy specjał, kocha go cała rodzina
Dżem z aronii jest znakomity. Jego lekko kwaśny smak świetnie przełamie słodycz niejednego deseru. Warto zrobić zamiast soku do herbaty.
Smaczny i cenny dżem z aronii
Z cierpkiego bogatego w witaminy owocu często przygotowuje się sok do herbaty. Jednak po dodanie odrobiny soku z cytryny i cukru można też uzyskać fantastyczny dżem. Wykonanie jest tak proste, że nie warto zwlekać.
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 1 kg cukru
- 10 ml soku z cytryny
Krótka lista składników i proste przygotowanie są ogromnymi zaletami tego przepisu . Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami jak niewiele potrzeba, by cieszyć się smakiem dżemu z aronii.
Jak zrobić dżem z aronii? Jest prosty i smaczny
Zaczynamy od umycia aronii i oczyszczenia ich z szypułek. Następnie przenosimy je do dużego garnka. Wsypujemy cukier tak, aby przykrył owoce. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia.
Po chwili dokładnie blendujemy. Wlewamy sok z cytryny i podgrzewamy, aż całość stanie się szklista i zacznie wyraźnie gęstnieć. Gotowy dżem z aronii przelewamy do słoików. Zakręcamy je i krótko pasteryzujemy np. w piekarniku .
Do czego pasuje dżem z aronii?
Owocowy wyrób świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Można go też połączyć ze słodkimi naleśnikami budyniowymi albo wykorzystać do przygotowania rozmaitych ciast np. takich na domowym biszkopcie .
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów dżemy. Oprócz rarytasu z aronii warto przygotować także cukiniowy przysmak z dodatkiem cytryn . Być może skusi was prosta receptura na dżem z jeżyn .