Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz, czym Gessler doprawia ketchup. Bije na głowę wszystkie kupne
Screen z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród; IG/magdagessler_official

Nie uwierzysz, czym Gessler doprawia ketchup. Bije na głowę wszystkie kupne

5 września 2023

Ketchup Magdy Gessler bije na głowę dostępne w sklepach wyroby. Bez trudu zrobicie go w domowym zaciszu, a smakiem będzie was cieszył przez całą zimę. Musicie spróbować.

Sprawdzony przepis na Ketchup Magdy Gessler

Sezon na pomidory powoli się kończy, a więc przychodzi najwyższy czas, by zrobić domowy ketchup. Z prostą recepturą Magdy Gessler na pewno wam się uda. Dzięki czosnkowi i papryce smak wyrobu jest znakomity.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów np. jajo
  • 1 spora cebula
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 60 ml octu 6%
  • 125 g cukru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 20-30 g soli
  • pieprz wedle uznania
  • 30 ml oliwy z oliwek

Kilka składników wydobywa z pomidorów to, co najlepsze. Ketchup wymaga nieco pracy, ale warto zamknąć w słoikach smak lata. Jak to zrobić wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Ketchup Magdy Gessler wymaga cebuli i czosnku.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród
Szał w Lidlu. Właśnie rzucili luksusowy sprzęt, cena tak niska, że ciężko uwierzyć

Jak zrobić znakomity ketchup? Prosty przepis Magdy Gessler wam pomoże

Zaczynamy od posiekania cebuli. Szklimy ją na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy zmięknie, przesmażamy krótko z rozdrobnionym czosnkiem. Pomidory rozdrabniamy na tarce do jarzyn, tak aby pozbyć się skórki.

Wrzucamy je do garnka z cebulą i czosnkiem. Wlewamy też ocet i wsypujemy cukier oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż zawartość naczynia znacznie zgęstnieje.

Ketchup Magdy Gessler przenosimy do czystych słoików. Zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem. Gdy ostygną, przenosimy do spiżarki. Można poddać go pasteryzacji w piekarniku .

Do czego wykorzystać ketchup Magdy Gessler?

Ketchup doskonale pasuje do zapiekanek, pizzy w stylu amerykańskim czy belgijskich frytek. Te ostatnie polecamy przygotować z przepisu Roberta Makłowicza — są więcej niż wyśmienite.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Magdy Gessler. Sprawdźcie, jak gwiazda Kuchennych Rewolucji robi rosół — zaskoczy was dobór mięsa. Być może skuszą was też knedle ze śliwkami . Owoce można już kupić w dobrej cenie.

Pomidory na ketchup muszą być dojrzałe.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród
Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy