Nie uwierzysz, czym Gessler doprawia ketchup. Bije na głowę wszystkie kupne
Ketchup Magdy Gessler bije na głowę dostępne w sklepach wyroby. Bez trudu zrobicie go w domowym zaciszu, a smakiem będzie was cieszył przez całą zimę. Musicie spróbować.
Sprawdzony przepis na Ketchup Magdy Gessler
Sezon na pomidory powoli się kończy, a więc przychodzi najwyższy czas, by zrobić domowy ketchup. Z prostą recepturą Magdy Gessler na pewno wam się uda. Dzięki czosnkowi i papryce smak wyrobu jest znakomity.
Składniki:
- 2 kg pomidorów np. jajo
- 1 spora cebula
- 3 większe ząbki czosnku
- 60 ml octu 6%
- 125 g cukru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 20-30 g soli
- pieprz wedle uznania
- 30 ml oliwy z oliwek
Kilka składników wydobywa z pomidorów to, co najlepsze. Ketchup wymaga nieco pracy, ale warto zamknąć w słoikach smak lata. Jak to zrobić wyjaśniamy w dalszej części artykułu.
Jak zrobić znakomity ketchup? Prosty przepis Magdy Gessler wam pomoże
Zaczynamy od posiekania cebuli. Szklimy ją na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy zmięknie, przesmażamy krótko z rozdrobnionym czosnkiem. Pomidory rozdrabniamy na tarce do jarzyn, tak aby pozbyć się skórki.
Wrzucamy je do garnka z cebulą i czosnkiem. Wlewamy też ocet i wsypujemy cukier oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż zawartość naczynia znacznie zgęstnieje.
Ketchup Magdy Gessler przenosimy do czystych słoików. Zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem. Gdy ostygną, przenosimy do spiżarki. Można poddać go pasteryzacji w piekarniku .
Do czego wykorzystać ketchup Magdy Gessler?
Ketchup doskonale pasuje do zapiekanek, pizzy w stylu amerykańskim czy belgijskich frytek. Te ostatnie polecamy przygotować z przepisu Roberta Makłowicza — są więcej niż wyśmienite.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Magdy Gessler. Sprawdźcie, jak gwiazda Kuchennych Rewolucji robi rosół — zaskoczy was dobór mięsa. Być może skuszą was też knedle ze śliwkami . Owoce można już kupić w dobrej cenie.