Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Nie uwierzysz, ile w tym roku kosztuje 1 pączek u Gessler. Cena jak z kosmosu
fb Magda Gessler / Canva

Nie uwierzysz, ile w tym roku kosztuje 1 pączek u Gessler. Cena jak z kosmosu

14 stycznia 2024

Gdy zbliżają się ostatnie dni karnawału, prasa śledzi ceny pączków i faworków z uwagą, na którą na codzień zasługuje nowojorska giełda. W tym roku wszystkie oczy zwrócone są na Magdę Gessler, która wyceniła swoje ostatkowe pyszności.

Ceny pączków w 2024

Nie jest niczym nowym, że na pączkach, podobnie jak na wszystkim innym, odczujemy skutki inflacji. Cukiernicy zapowiadają, że, choć z bólem, musza podnosić ceny .

Wygląda więc na to, że w skali całego kraju cena 4-5 złotych za sztukę może nie być niczym niezwyczajnym , a pączek za dwa złote to okazja. Tłusty czwartek wypada w tym roku 8 lutego i tego dnia można spodziewać się największych zmian i rozpiętości cen.

pączek z lukrem

Wrzuć liście laurowe do „karmelu” na patelni. Zyskasz syrop, który pomoże w przykrej dolegliwości

Ile za pączki u Magdy

Nie jest również nowością, że najbardziej znani restauratorzy i cukiernicy mogą dyktować jeszcze wyższe ceny bez większej obawy, że nie zarobią na końcówce karnawału. A Magda Gessler należy do właśnie tej grupy, ba!, jest chyba jej najważniejszą przedstawicielką.

Dlatego oczy cukierniczo-giełdowego świata skierowane są właśnie na nią. Już w połowie stycznia, na trzy tygodnie przed tłustym czwartkiem , dziennikarze odwiedzili warszawską cukiernię Słodki Słony.

Pączki za 22 zł

Jak donosi „Fakt”, za pączka w cukierni firmowanej przez Gessler zapłacić trzeba aż 22 złote . Dziennikarze przypominają, że w ubiegłym roku cena tego przysmaku wynosiła tu 18 zł, a zatem wzrosła rok do roku o ponad 20 proc.

„Fakt” przelicza także pączki na siłę naby wczą Polaków. Okazuje się, że pączki Gessler drożeją szybciej niż nasza praca. Za minimalną pensję z ubiegłego roku można było zjeść w Słodkim Słonym 150 pączków . Gdybyśmy chcieli dziś przejeść tu najmniejszą ustawową wypłatę, zjedlibyśmy ich tylko 146.

pączki na talerzu

Przenigdy nie dodawaj go do gorącej herbaty. Lepiej odczekać klika chwil
Nigdy nie kupuj dżemu, który ma taki skład. Jest kaloryczny i niezdrowy, lepiej omijać go z daleka
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy