Nie wyrzucaj, włóż do zamrażarki. Na święta nie ma nic lepszego
Czasem niektóre produkty spożywcze lądują w koszu na śmieci. Niepotrzebnie, bo niektóre z tych artykułów mogą przydać się na święta Bożego Narodzenia. Tak właśnie jest z drożdżami. Doskonale nadają się do mrożenia i wkrótce zrobimy z nich świąteczne wypieki.
Drożdże w naszej kuchni
Bez drożdży nie ma chleba , pizzy, racuchów i wielu ciast . To produkt niezwykle potrzebny w naszej kuchni . Kupimy go bez trudu, ale zużyjemy tylko część. Drożdże sprzedawane są w niedużych kostkach. Do przygotowania ciast zużywamy niedużej ilości tego produktu . Dzięki niemu wypieki pięknie rosną, cieszą oczy i smakują, że palce lizać.
Zwykle druga połowa opakowania drożdży trafia do kosza na śmieci . Chyba, że zamierzamy upiec podwójną porcję ciasta lub innego dania na bazie drożdży. Jednak, jeśli nie mamy takich planów, to pora poznać pewien sposób na drożdże. Dzięki niemu się nie zmarnują .
Czy można mrozić drożdże?
Drożdże, zamiast do kosza powinny trafić do zamrażalnika. Na święta Bożego Narodzeni będą jak znalazł. Wszystko dlatego, że drożdże doskonale nadają się do mrożenia . Ich komórki chronione są błoną i ścianą komórkową, co umożliwia przeżycie w niskich temperaturach.
Drożdże to organizmy jednokomórkowe, które w zamrażarce mogą przetrwać nawet pół roku bez utraty właściwości fermentacyjnych. Jak mrozić drożdże? Kostkę należy podzielić na kilka części . Do zrobienia ciast potrzebujemy zwykle 10 g drożdży na 500 g mąki. Dlatego kostkę drożdży dobrze jest podzielić na 10 kulek i każdą zawinąć w woreczek foliowy. Potem umieszczamy ją w zamrażarce.
Zamrożone drożdże gotowe do użycia
Zamrożone drożdże po wyjęciu z zamrażarki od razu są gotowe do użycia . To dobra wiadomość, że produktu nie musimy odmrażać. Od razu możemy przystąpić do przyrządzania ciasta . Takie rozwiązanie pomaga zaoszczędzić czas i sprawia, że praca w kuchni przebiega płynnie.
Istotne jest, by drożdży nie zamrażać już po raz drugi. Daną porcję należy wykorzystać od razu po wyjęciu z zamrażalnika . Dlatego tak ważne jest porcjowanie tego produktu, by go nie marnować. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną sałatkę na Andrzejki. Radziliśmy, co zrobić, by olej nie pryskał na patelni.