Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wsyp do rosołu porządną garść tej przyprawy. Wyjdzie lepszy niż kiedykolwiek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.11.2024 22:00

Wsyp do rosołu porządną garść tej przyprawy. Wyjdzie lepszy niż kiedykolwiek

rosół
Fot. Canva/valentysemenov

Gdy na zewnątrz coraz chłodniej szukamy smacznego sposobu, by się rozgrzać. Idealny do tego będzie rosół z wyjątkową przyprawą. Dzięki niej zupę zjemy ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie. 

Rosół z wyjątkową przyprawą

Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Gotowany na mięsie drobiowo-wołowym, czasem z dodatkiem kaczki, pełen jest też pysznych warzyw. Opalona cebula podkręca jego smak, podobnie jak kozieradka. Rosół wspaniale smakuje i dobrze rozgrzewa,

Teraz możemy sprawić, żeby rozgrzał nas jeszcze bardziej. Jak to zrobić? Podczas gotowania należy wsypać do rosołu wyjątkową przyprawę. Z nią rosół będzie jeszcze lepszy, zdrowszy i idealny na chłodne dni. Przyprawa curry doskonale nas rozgrzeje. 

rosół
Fot. Canva/oksanashufrych
Zimą nie wynoszę już jedzenia na balkon. Powód też cię przekona

Wsyp curry do rosołu

Rosół z dodatkiem przyprawy curry rozgrzewa i jest bardzo aromatyczny. Ta przyprawa podkreśli smak wywaru, bo zawiera w sobie  imbir, anyż, kurkumę, czarny pieprz, chili, cynamon. Mieszanka tych przypraw ma znakomite właściwości rozgrzewająca.

Rosół z curry wzmacnia też odporność i pomaga zwalczyć infekcje. Dlatego nie żałujmy curry do rosołu. Garść tej przyprawy wystarczy, by lubiana zupa stała się jeszcze smaczniejsza i rozgrzała nas tak, jak trzeba. Poniżej polecamy przepis na rosół z curry

Jak ugotować rosół z curry?

Składniki:

  • 2 udka z kury
  • 400 g wołowiny rosołowej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • ½ selera
  • zielone część pora
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • sól

Przygotowanie rosołu zaczniemy od przełożenia mięsa do garnka i zalania zimną wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy poza solą i curry. Gotujemy na niewielkim ogniu, a później zdejmujemy szumowiny. Nie dopuszczamy do zagotowania się rosołu.

Następnie dodajemy sól, curry i opaloną cebulę. Rosół gotujemy przez co najmniej 3 godziny. Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami. Zupa świetnie rozgrzewa i pysznie smakuje. Pisaliśmy, jak zrobić szybkie krokiety z chleba tostowego. Polecaliśmy przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji. 

rosół
Fot. Canva/Munole

Źródło: mamadu.pl