Wsyp do rosołu porządną garść tej przyprawy. Wyjdzie lepszy niż kiedykolwiek
Gdy na zewnątrz coraz chłodniej szukamy smacznego sposobu, by się rozgrzać. Idealny do tego będzie rosół z wyjątkową przyprawą. Dzięki niej zupę zjemy ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.
Rosół z wyjątkową przyprawą
Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Gotowany na mięsie drobiowo-wołowym, czasem z dodatkiem kaczki, pełen jest też pysznych warzyw. Opalona cebula podkręca jego smak, podobnie jak kozieradka. Rosół wspaniale smakuje i dobrze rozgrzewa,
Teraz możemy sprawić, żeby rozgrzał nas jeszcze bardziej. Jak to zrobić? Podczas gotowania należy wsypać do rosołu wyjątkową przyprawę. Z nią rosół będzie jeszcze lepszy, zdrowszy i idealny na chłodne dni. Przyprawa curry doskonale nas rozgrzeje.
Zimą nie wynoszę już jedzenia na balkon. Powód też cię przekonaWsyp curry do rosołu
Rosół z dodatkiem przyprawy curry rozgrzewa i jest bardzo aromatyczny. Ta przyprawa podkreśli smak wywaru, bo zawiera w sobie imbir, anyż, kurkumę, czarny pieprz, chili, cynamon. Mieszanka tych przypraw ma znakomite właściwości rozgrzewająca.
Rosół z curry wzmacnia też odporność i pomaga zwalczyć infekcje. Dlatego nie żałujmy curry do rosołu. Garść tej przyprawy wystarczy, by lubiana zupa stała się jeszcze smaczniejsza i rozgrzała nas tak, jak trzeba. Poniżej polecamy przepis na rosół z curry.
Jak ugotować rosół z curry?
Składniki:
- 2 udka z kury
- 400 g wołowiny rosołowej
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- zielone część pora
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka curry
- sól
Przygotowanie rosołu zaczniemy od przełożenia mięsa do garnka i zalania zimną wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy poza solą i curry. Gotujemy na niewielkim ogniu, a później zdejmujemy szumowiny. Nie dopuszczamy do zagotowania się rosołu.
Następnie dodajemy sól, curry i opaloną cebulę. Rosół gotujemy przez co najmniej 3 godziny. Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami. Zupa świetnie rozgrzewa i pysznie smakuje. Pisaliśmy, jak zrobić szybkie krokiety z chleba tostowego. Polecaliśmy przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji.
Źródło: mamadu.pl