Smakosze.pl Przepisy Nie znam lepszego przepisu na jesienną zupę. Jest gęsta i cudownie rozgrzewa, zrobisz ją w 20 minut
YT/Tłuste Gary

Nie znam lepszego przepisu na jesienną zupę. Jest gęsta i cudownie rozgrzewa, zrobisz ją w 20 minut

6 listopada 2023

Jesienią zupy wracają do łask. Talerz z ciepłą i aromatyczną potrawą w chłodniejsze dni jest idealny. Tym razem wyjawię wam pyszny patent na przygotowanie sycącego i rozgrzewającego dania w zaledwie kilka chwil. Pokochacie je od pierwszego spróbowania.

Zupa remedium na jesienne chłody

Zupy są moimi ulubionymi potrawami. Za ich największą zaletę uznaję prostotę. Często po prostu wrzucam do bulionu warzywa, które mam w lodówce, gotuję do miękkości i blenduję, a powstały krem przyprawiam „na oko”. Zazwyczaj wychodzą fantastycznie.

Bywa jednak, że sięgam po gotowe przepisy. Danie, które smakuje mi najbardziej jesienią, należy do tej właśnie kategorii. Składniki kupuję w pobliskim warzywniaku, by w kilka chwil przemienić je w komfortowy posiłek, ożywiający ponure jesienne dni. Zobaczcie sami, jakie to proste.

Cebula jest bazą wielu zup.jpg
YT/Tłuste Gary
W tym roku za karpia na Boże Narodzenie zapłacisz fortunę. Nawet hodowcy nie spodziewali się takich cen

Sycąca zupa na jesień

Bogata w smaki zupa z brokułami i serem żółtym skusi niejednego smakosza. Zrobienie jej jest bardzo proste i zajmie mniej niż pół godziny. Jego smak bije klasyki na głowę. Na długo go zapamiętacie.

Składniki:

  • 1 niezbyt duży brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe marchewki
  • 100-200 ml bulionu warzywnego
  • 160 g śmietanki 30%
  • 100 g tartego sera żółtego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Oprócz wymienionych wyżej produktów przyda się duży garnek z grubszym dnem oraz pokrywką i coś do mieszania. Postępujcie zgodnie z poniższą instrukcją, a zachwycicie bliskich znakomitym daniem.

Jak zrobić pyszną jesienną zupę? Przepis jest banalny

Zaczynam od umycia brokułą i pokrojenia go w niewielkie kawałki. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiam łupiny i siekam.

W garnku rozgrzewam 1-2 łyżki oleju i szklę na nim warzywo. Następnie wrzucam brokuła oraz marchew i wlewam tyle bulionu, aby składniki były zanurzone.

Przykrywam garnek pokrywką i doprowadzam do wrzenia. Gotuję około 10 minut, po czym wlewam śmietankę i wrzucam tarty ser żółty. Doprawiam zupę do smaku solą oraz pieprzem.

Jak podać zupę z brokułami i serem?

Danie jest przygotowane zgodnie z regułami diety ketogenicznej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego grzanki z bagietki czy groszem ptysiowy. Możecie też wrzucić ugotowany makaron lub ziemniaki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na jesienne zupy. Sprawdźcie jak przygotować znakomity krem z dyni . Być może spodoba wam się też patent na rozgrzewającą zupę pomidorową z czerwoną soczewicą .

Zupa z brokułami kusi.jpg
YT/Tłuste Gary
To mój ulubiony przepis na kopytka. Robię je z 2 składników, wychodzą mięciutkie i delikatne
Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy