Smakosze.pl Dieta Niedroga ryba, często pomijana. A szkoda, bo jest skarbnicą cennych minerałów

Niedroga ryba, często pomijana. A szkoda, bo jest skarbnicą cennych minerałów

9 sierpnia 2023

Ryby są ważnym składnikiem diety, Jednak nie każdy gatunek będzie równie cenny. Miruna, mimo iż nie jest droga, zapewni nam sporą dawkę dobroczynnych substancji. Warto się za nią rozejrzeć podczas zakupów.

Ryby są zdrowe. Ale nie wszystkie

Wybranie zdrowej ryby nie jest proste. Niektóre z dostępnych w sklepach gatunków, choć tanie, do cennych nie należą i skuszenie się na nie nie przyniesie nam nic ponad smak. Z miruną jest inaczej.

Lekkie i delikatne w smaku mięso obfituje w znaczne ilości składników odżywczych. Istotna będzie np. zawartość białka — znajdziemy w niej aż 19 g tego makroskładnika w porcji o masie 100 g. Dostarczy nam przy tym niewiele kalorii.

Znalazłam w gazecie przepis na kołobrzeskie ogórki. Po jeden składnik jadę na drugi koniec Polski

Co jeszcze wyróżnia mirunę?

Pozyskiwana głównie z Atlantyku i Pacyfiku gatunek ryby obfituje w kwasy tłuszczowe omega 3 , niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej mięso jednocześnie akumuluje niewielkie ilości rtęci, co jest ogromną zaletą.

W mirunie znajdziemy również szereg korzystnych dla naszego organizmu witamin i pierwiastków. Mięso tej ryby dostarcza witamin A, C, E, a także wybranych witamin z grupy B m.in. B9 , czyli szczególnie cennego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego.

Regularne spożywanie miruny dobrze wpłynie także na poziom jodu w naszym organizmie. Pierwiastek ten jest niezwykle ważny w regulacji pracy tarczycy. Ryba stanowi również świetne źródło wapnia i fosforu, które poprawiają kondycję kości, zębów, włosów oraz paznokci.

Jak podać mirunę?

Miruna znakomicie sprawdzi się jako propozycja na obiad lub wczesną kolację. Przyrządzona na parze lub w piecu będzie znakomita. Warto ją wykorzystać także do przygotowania ryby po grecku .

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone pomysły na dania z ryb i dodatki do nich. Sprawdźcie jak przyrządzić pyszny filet z pieca z warzywami . Taki sposób podania będzie korzystniejszy niż smażenie. Jeśli zdecydujecie się jednak na rybę z patelni, sprawdźcie soczystą i kwaśną surówkę z kapusty kiszonej — doskonale pasuje.

Miruna cenną rybą.jpg
canva/robert6666

Źródło: zywienie.medonet, smaker

Te kotlety biją na głowę nawet mielone. Okrasa przypomniał przepis rodem z baru mlecznego
To ciasto jest gotowe w 5 min. Rodzina prosi mnie o nie przynajmniej raz w tygodniu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy