Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znalazłam w gazecie przepis na kołobrzeskie ogórki. Po jeden składnik jadę na drugi koniec Polski

Znalazłam w gazecie przepis na kołobrzeskie ogórki. Po jeden składnik jadę na drugi koniec Polski

Ogórki kołobrzeskie
canva/Roman Budnyi

Ogórki kiszone warto przygotować właśnie teraz. Jeśli przypadkiem jesteście nad morzem, możecie się pokusić o sporządzenie znakomitej wersji kołobrzeskiej. Od nastawianych tradycyjnie kiszonek różnią się jedynie zalewą. Słoiki wypełnia się solanką z lokalnego źródła, z którego każdy może skorzystać. Ja już swoją porcję przywiozłam i czekam na efekty.
 

Przepis na świetne ogórki kołobrzeskie

Pochodzący z nadmorskiej miejscowości patent na ogórki zaskoczył mnie w pierwszej chwili. Solankę w końcu sporządza się z dużą starannością, by zarówno ilość, jak i jakość soli nie budziły zastrzeżeń.

Jak się okazuje, można sobie ten proces ułatwić. W tym roku postanowiłam skusić się na skorzystanie z nietypowej receptury. Wykorzystałam tylko słoiki zamiast beczki, ale reszta jest bez zmian.

Składniki:

  • 2 kg drobnych ogórków gruntowych
  • 2 małe główki czosnku
  • kilka gałązek kopru z baldachami
  • 10 cm kawałek chrzanu
  • 2 litry solanki ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu
Owiń miskę folią, posmaruj olejem i wrzuć jajko. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki

Jak przygotować ogórki kołobrzeskie? Kluczowa jest solanka

Zaczynam od umycia ogórków gruntowych. Osuszone warzywa układam ciasno w litrowych słoikach. Wraz z nimi w każdym naczyniu umieszczam opłukany koper, czosnek w łupinach i kawałki chrzanu, który kroję wcześniej na mniejsze części.

Wlewam zimna solankę tak, aby wypełniła wszystkie przestrzenie między składnikami kiszonki. Najprostszy sposób na osiągnięcie takiej sytuacji to zakręcenie słoików i delikatnie potrząsanie nimi, by płyn odpowiednio się przemieścił. Tak przygotowane ogórki odstawiam na 3-4 dni w chłodne miejsce.

Jak podawać ogórki kołobrzeskie?

Kiszony specjał w kuchni ma takie samo zastosowanie jak każda inna wersja sporządzana w zalewie z solą. Możecie z nich zrobić zupę, zjeść do kanapek lub podać zamiast surówki do dania głównego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ogórki. Szczególnie polecamy proste warzywa przyrządzane w zalewie musztardowej — każdemu będą smakowały. Spróbujcie też patentu na wyraziste ogórki po koreańsku.

Ogórki kołobrzeskie są znakomite.jpg
canva/alisafarov

Źródło: radioszczecin