Smakosze.pl
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

canva/alely

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

16 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pulpety często goszczą na naszych talerzach. Wegetariański specjał z kaszy gryczanej będzie pyszną i niedrogą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych kuleczek. Przyrządzimy je w piecu, więc będą soczyste i niezwykle lekkie. Nawet zagorzali mięsożercy będą zachwyceni. Spróbujcie koniecznie.

Pulpety uwielbia mnóstwo smakoszy. Często sięgamy po mięsne wersje, lecz warzywne kompozycje czy specjały z kasz też mają swoich zwolenników. Dzisiejsza propozycja przygotowana na bazie kaszy gryczanej posmakuje zarówno wegetarianom, jak i amatorom bardziej tradycyjnych smaków. Spróbujecie?

Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite pulpety z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 1,5 szklanki niepalonej kaszy gryczanej

  • 3 szklanki wrzątku

  • 2 mniejsze marchewki

  • 2 nieduże cebule cebula

  • 1 średnia pietruszka

  • 1 duże jajo

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

  • pół łyżeczki tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować pulpety z kaszy gryczanej?

Kaszę płuczemy na sicie. Wrzucamy ją do osolonego wrzątku i gotujemy przez kwadrans. Studzimy ziarno w na talerzu. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim warzywa do miękkości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przestudzone warzywa z patelni oraz kaszę łączymy z jajem oraz przyprawami.

Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut. Podajemy z sosem pomidorowym i ulubioną surówką np. pomidorem z cebulką i pieprzem.

Wskazówka: pulpety można w bardzo prosty sposób zweganizować. Jajko wystarczy zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego namoczoną w 3 łyżkach wrzątku. Ten kleik pozwoli na sprawne uformowanie pulpetów.

Godne uwagi są również przepisy na kotlety z drobiu czy szynki wieprzowej. Obiad w takich odsłonach zachwyci najbliższych.

canva/rudisill

canva/rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >