Smakosze.pl Przepisy Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak
Wikimedia Commons/Fryta 73 CC BY-SA 2.0, canva/MagMos

Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak

16 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pierogi z kapustą i twarogiem według przepisu siostry Anastazji biją na głowę wszystkie inne. Farsz jest doskonale doprawiony, wyraźny i świetnie łączy się z cienkim, elastycznym ciastem. Gotowe pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli lub boczku. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Siostra Anastazja robi pierogi z niezwykłym farszem

Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Musi być dobrze wyrobione, jednolite i elastyczne. W przeciwnym razie nawet najsmaczniejszy farsz nie obroni potrawy. Pierogi przygotowane w niewłaściwy sposób są twarde i gumowate po ugotowaniu.

Siostra Anastazja ciasto na pierogi wyrabia nieco inaczej niż wszyscy. Nie dodaje wyłącznie mąki, soli i wody. Mąkę zaparza gorącym mlekiem, a następnie wbija jajko i łączy z pozostałymi składnikami. Ciasto z dodatkiem mleka jest jeszcze delikatniejsze i smakuje obłędnie.

Siostra Anastazja przygotowuje do pierogów niecodzienny farsz. Łączy kapustę z cebulą i białym twarogiem. Pierogi podaje z okrasą z masła i cebuli lub boczku. Gotowe danie nie ma sobie równych.

Jadłeś już "szklane owoce"? Hitowym deserem zachwyca się cały świat

Przepis na pierogi z kapustą i twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • ¾ szklanki letniej wody
  • jajko
  • ¼ szklanki gorącego mleka

Składniki na farsz:

  • ½ główki średniej kapusty białej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić pierogi z kapustą i serem? Będą idealne na obiad

Mąkę przesiej na stolnicę i zrób z niej mały kopczyk. W środku zrób wgłębienie, wsyp sól, wlej gorące mleko i mieszaj przez chwilę łyżką. Następnie wbij jajko, wlej letnią wodę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut.

Ciasto na pierogi musi mieć jednolitą, elastyczną konsystencję. Z ciasta uformuj kulę, odstaw i przykryj ścireczką. Przygotuj farsz: kapustę drobno poszatkuj i gotuj do miękkości. Odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski.

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj do kapusty. Gdy składniki ostygną, dodaj rozgnieciony twaróg i dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.

Z ciasta wykrawaj krążki, wkładaj po łyżeczce farszu, zlep i dociśnij brzegi, żeby pierogi nie rozleciały się podczas gotowania. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Pierogi wkładaj na wrzątek i gotuj kilka minut, aż wypłyną, smacznego.

Na obiad przygotuj kotlety ala gołąbki według przepisu siostry Anastazji. Siostra zdradziła również przepis na surówkę porową . Będzie idealna do każdego dania głównego.

pierogi.jpg
canva/Dar1930
Właśnie teraz jest wysyp. Zrobisz z nich luksusowy dodatek do potraw
Żadna tarta bułka. Schabowe w tej panierce są 100 razy zdrowsze
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy