Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak
Pierogi z kapustą i twarogiem według przepisu siostry Anastazji biją na głowę wszystkie inne. Farsz jest doskonale doprawiony, wyraźny i świetnie łączy się z cienkim, elastycznym ciastem. Gotowe pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli lub boczku. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Siostra Anastazja robi pierogi z niezwykłym farszem
Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Musi być dobrze wyrobione, jednolite i elastyczne. W przeciwnym razie nawet najsmaczniejszy farsz nie obroni potrawy. Pierogi przygotowane w niewłaściwy sposób są twarde i gumowate po ugotowaniu.
Siostra Anastazja ciasto na pierogi wyrabia nieco inaczej niż wszyscy. Nie dodaje wyłącznie mąki, soli i wody. Mąkę zaparza gorącym mlekiem, a następnie wbija jajko i łączy z pozostałymi składnikami. Ciasto z dodatkiem mleka jest jeszcze delikatniejsze i smakuje obłędnie.
Siostra Anastazja przygotowuje do pierogów niecodzienny farsz. Łączy kapustę z cebulą i białym twarogiem. Pierogi podaje z okrasą z masła i cebuli lub boczku. Gotowe danie nie ma sobie równych.
Przepis na pierogi z kapustą i twarogiem
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- ¾ szklanki letniej wody
- jajko
- ¼ szklanki gorącego mleka
Składniki na farsz:
- ½ główki średniej kapusty białej
- 250 g półtłustego twarogu
- duża cebula
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić pierogi z kapustą i serem? Będą idealne na obiad
Mąkę przesiej na stolnicę i zrób z niej mały kopczyk. W środku zrób wgłębienie, wsyp sól, wlej gorące mleko i mieszaj przez chwilę łyżką. Następnie wbij jajko, wlej letnią wodę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
Ciasto na pierogi musi mieć jednolitą, elastyczną konsystencję. Z ciasta uformuj kulę, odstaw i przykryj ścireczką. Przygotuj farsz: kapustę drobno poszatkuj i gotuj do miękkości. Odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski.
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj do kapusty. Gdy składniki ostygną, dodaj rozgnieciony twaróg i dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
Z ciasta wykrawaj krążki, wkładaj po łyżeczce farszu, zlep i dociśnij brzegi, żeby pierogi nie rozleciały się podczas gotowania. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Pierogi wkładaj na wrzątek i gotuj kilka minut, aż wypłyną, smacznego.
Na obiad przygotuj kotlety ala gołąbki według przepisu siostry Anastazji. Siostra zdradziła również przepis na surówkę porową . Będzie idealna do każdego dania głównego.