Pokrój i wraz z porami wrzuć do surówki, a potem zalej jogurtem. Hit od siostry Anastazji
Surówka jest stałym elementem obiadu. Nietypowy rarytas z porami zaproponowany przez siostrę Anastazję nie jest skomplikowany, a z pewnością znajdzie wielu amatorów. Do przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników.
Przepis na surówkę z porów
Prosta warzywna kompozycja z porem, marchewką i jabłkiem przez siostrę Anastazję wzbogacona została o rodzynki. Słodki dodatek świetnie podkreśla smak warzyw. Warto skosztować.
Składniki:
- 3-4 średnie pory
- 2 ogórki kiszone
- 1 niezbyt duża marchew
- 2 średnie jabłka
- 50 g rodzynek
- 50 g jogurtu naturalnego
- 45 g majonezu np. takiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z porów? Przepis siostry Anastazji jest znakomity
Zaczynamy od dokładnego umycia porów, by usunąć resztki ziemi i innych zanieczyszczeń. Warzywo przelewamy wrzątkiem, by wydobyć delikatny smak. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. Rodzynki także sparzamy i wraz z porami przenosimy do dużej miski (usuwając wodę).
Marchewkę szorujemy i zagotowujemy we wrzątku. Od razu wyjmujemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z obranymi jabłkami i ogórkami kiszonymi.
Po lekkim odciśnięciu dodajemy składniki do miski z surówką. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie łączymy z majonezem i jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jak podać surówkę z porów?
Rarytas od siostry Anastazji świetnie smakuje z dowolnymi kotletami. Możecie go też podać obok zapiekanki z makaronem czy ziemniakami. Wzbogaci smak takiego dania, czyniąc je ciekawszym.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki od siostry Anastazji. Szczególnie polecamy znakomitą sałatkę ziemniaczaną. Być może skuszą was też dufinki, czyli smakowita przekąska z gotowanych ziemniaków.
Źródło: beszamel.se