Niezawodny przepis na modrą kapustę
Któż z nas nie zna kapusty modrej? Ten smaczny specjał z dodatkiem jabłka w każdym domu przyrządzany jest nieco inaczej. Zdradzamy przepis, z którym zawsze wam się uda. Słodka wersja wymaga jeszcze rodzynek. Wykorzystując różne odmiany jabłek natomiast, będziecie mogli dostosować smak do swojego gustu. Sprawdźcie koniecznie.
Kapusta modra, czyli tradycyjny składnik śląskiego obiadu, jest pyszną wersją niezwykle zdrowej czerwonej kapusty. Warto pokusić się o jej przyrządzenie przy najbliższej okazji, bo warzywo to obfituje witaminę C, która doskonale wspiera odporność organizmu.
Przepis na wyborną kapustę modrą
Składniki:
1 nieduża główka czerwonej kapusty
1 duże jabłko
ok. 500 ml wody
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 pęczka koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
solidna garść rodzynek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści i wykrawamy głąb. Dokładnie ją myjemy, a następnie staranie ją szatkujemy. Podsmażamy ją przez 3 do 5 minut na dobrze rozgrzanej oliwie i dodajemy sok z cytryny.
Cały czas ją mieszamy, aby się nie przypaliła. Do kapusty dolewamy wodę. Płyn powinien sięgać do 3/4 ilości kapusty. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek siekamy. Gdy woda odparuje z kapusty, wrzucamy je na patelnię i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy namoczone we wrzątku rodzynki, jeśli ich używamy.
Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy do obiadu. Doskonale smakuje z kluskami śląskimi i kotletem schabowym. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/CGissemann
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kurkanielotka