Smakosze.pl
kanapka

canva/ManuWe

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

3 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kanapka Elvisa Presleya nie wszystkim jest znana. Nietypowe połączenie chleba, masła orzechowego, banana i boczku jest sycące i na długo zapada w pamięć. Podpowiadamy, jak zrobić ten rarytas.

Kanapka Elvisa Presleya może szokować doborem składników. Król rock'n' rolla do chrupiącego chleba tostowego posmarowanego masłem orzechowym lubił dodawać banany i wędzony boczek. Okazuje się jednak, że ta nietypowa kompozycja jest bardziej niż smaczna. Skusicie się?

miodownik

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowitą kanapkę Elvisa Presleya

Z podanych składników przygotujemy 4 pyszne kanapki.

Składniki:

  • 8 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • 8 grubszych plasterków wędzonego boczku parzonego

  • 1 większy banan

  • 2 łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego

  • syrop klonowy lub dżem żurawinowy do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie kanapki Elvisa Presleya:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chleb tostowy smarujemy olejem lub oliwą i zrumieniamy go w piecu przez kilka minut. Plasterki boczku zrumieniamy na patelni o nieprzywierającej powłoce.

W międzyczasie banana kroimy na cienkie plasterki. Cztery podpieczone kromki chleba tostowego smarujemy masłem orzechowym. Układamy na nich banana oraz po 2 pasterki chrupiącego boczku. Przykrywamy pozostałymi kawałkami pieczywa.

Wskazówka: chleb na kanapkę Elvisa Presleya można też podsmażyć np. na tłuszczu wytopionym z boczku. Jeżeli macie taką możliwość, możecie też przygotować chleb w tosterze.

Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na dodatki do kanapek. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować znakomity roślinny smalczyk z fasoli. Ten natomiast zawiera niezawodną recepturę na smakowitą pastę bobu.

Kanapka Elvisa Presleya bije na głowę tosty z serem

canva/Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >