Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków
Kanapka Elvisa Presleya nie wszystkim jest znana. Nietypowe połączenie chleba, masła orzechowego, banana i boczku jest sycące i na długo zapada w pamięć. Podpowiadamy, jak zrobić ten rarytas.
Kanapka Elvisa Presleya może szokować doborem składników. Król rock'n' rolla do chrupiącego chleba tostowego posmarowanego masłem orzechowym lubił dodawać banany i wędzony boczek. Okazuje się jednak, że ta nietypowa kompozycja jest bardziej niż smaczna. Skusicie się?
Przepis na smakowitą kanapkę Elvisa Presleya
Z podanych składników przygotujemy 4 pyszne kanapki.
Składniki:
8 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
8 grubszych plasterków wędzonego boczku parzonego
1 większy banan
2 łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
syrop klonowy lub dżem żurawinowy do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie kanapki Elvisa Presleya:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chleb tostowy smarujemy olejem lub oliwą i zrumieniamy go w piecu przez kilka minut. Plasterki boczku zrumieniamy na patelni o nieprzywierającej powłoce.
W międzyczasie banana kroimy na cienkie plasterki. Cztery podpieczone kromki chleba tostowego smarujemy masłem orzechowym. Układamy na nich banana oraz po 2 pasterki chrupiącego boczku. Przykrywamy pozostałymi kawałkami pieczywa.
Wskazówka: chleb na kanapkę Elvisa Presleya można też podsmażyć np. na tłuszczu wytopionym z boczku. Jeżeli macie taką możliwość, możecie też przygotować chleb w tosterze.
Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na dodatki do kanapek. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować znakomity roślinny smalczyk z fasoli. Ten natomiast zawiera niezawodną recepturę na smakowitą pastę bobu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku
Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad
Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad
Źródło: przyslijprzepis