Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pasta kanapkowa z bobu. Więcej nie zjesz innej, jest tak dobra
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.06.2022 21:54

Pasta kanapkowa z bobu. Więcej nie zjesz innej, jest tak dobra

Pasta kanapkowa z bobu. Więcej nie zjesz innej, jest tak dobra
canva/madaland

Pasta kanapkowa z bobu to pomysł na solidną dawkę energii z samego rana. Pasta jest lekka, zdrowa, ale i bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego chleba, kozim serem, pomidorem lub innymi, ulubionymi dodatkami, dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienitą pastę kanapkową. Więcej nie zjesz innej.

Bób jest przepysznym i zdrowym warzywem, a niedawno zaczął się sezon na strączki. Wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy wiele pysznych potraw z dodatkiem bobu. Jedną z moich ulubionych jest pasta kanapkowa z dodatkiem oliwy, czosnku i soku z cytryny, jest lekka, zdrowa i bardzo pożywna.

Pastę kanapkową możemy podać solo do pieczywa lub grzanek ziołowych. Pasta z bobu doskonale smakuje również w towarzystwie koziego sera, mozzarelli, twarogu i wszystkich świeżych warzyw. Możemy przygotować z niej więc pyszne kanapki na śniadanie lub kolację.

Bób czasem powoduje wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Jest na to jednak skuteczny sposób. Do gotującej się wody z bobem dodaj gałązki świeżego kopru lub łyżeczkę kminku. Możesz również przed gotowaniem zalać strączki gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny.

Z bobu przygotujesz również pyszne puree, będzie idealne do drugiego dania zamiast ziemniaków, a także puszyste i lekkie kotleciki z bobu i jajek, są świetnym zamiennikiem tradycyjnych, mięsnych kotletów.

Przepis na pastę kanapkową z bobu

Składniki:

  • 250 g bobu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • duży ząbek czosnku

  • łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypta cukru

Jak zrobić pastę z bobu na kanapki?

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, gotuj około 10-20 minut, do miękkości, następnie odcedź go i zblenduj na gładką masę z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny.

Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj z ulubionym pieczywem i dodatkami. Gotową pastę możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.

Świeży bób

Źródło zdjęcia: canva/ Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lawendowy-dom.pl