Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy nie zostawiaj włączonego do prądu. Kuchenny sprzęt może wywołać pożar
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.04.2025 21:04

Nigdy nie zostawiaj włączonego do prądu. Kuchenny sprzęt może wywołać pożar

gniazdko elektryczne
Fot. Shutterstock

Sprzęt AGD jest we współczesnej kuchni niezbędny. Obecnie dysponujemy coraz większą ilością urządzeń ułatwiających przygotowanie potraw. O ile, każdy wie, jak ich używać, o tyle nie każdy ma świadomość o ich eksploatacji po zakończonej pracy. Problematycznym urządzeniem okazuje się toster podłączony do gniazdka elektrycznego. Niestety, wiąże się to z ryzykiem pożaru i sporymi wydatkami. 

Toster w kuchni, czyli sprzęt niebezpieczny

Na samym początku należy wyjaśnić, czym jest toster, bo bardzo często jest mylony z opiekaczem, a to dwa różne urządzenia. Opiekacz służy do przygotowania kanapek na ciepło, a samo urządzenie składa się z dwóch części – dolnej i górnej, która jest zamykana. Z kolei toster służy dwustronnemu i równomiernemu opiekaniu pieczywa w pozycji pionowej. Po zakończonej pracy kromki chleba w charakterystyczny sposób „wyskakują” z urządzenia. 

W wypadku opiekacza każdy wie, że po przygotowaniu ulubionego dania, należy go wyłączyć, ale ta wiedza zanika w wypadku tostera. Niektórym użytkownikom wydaje się, że wystarczy wyłączyć go przyciskiem, a wtyczka nadal może znajdować się w gniazdku. Takie myślenie i postępowanie jest jednak błędne. Niedopilnowanie odłączenia tostera z prądu może skutkować pożarem, który strawi kuchenny blat, a w najgorszym wypadku mieszkanie.

toster.jpg
Fot. Canva
Pogoda w Wielkanoc może zaskoczyć, do stołów zasiądziemy w ciekawej atmosferze. Tego nikt się nie spodziewał

Dlaczego toster może wywołać pożar?

Powodów wystąpienia pożaru w kuchni przez toster, jest kilka. Pierwszy z nich wynika z tego, że elementy grzewcze wciąż pozostają gorące. Kiedy urządzenie nie zostanie odłączone od prądu, znajdujące się w środku rezystory zostaną ponownie rozgrzane, a drobne okruchy pieczywa mogą ulec wtedy zapaleniu. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Kuchnia jest miejscem, w którym sporo się dzieje. Często zdarza się, że gdzieś chlapnie woda, coś się wyleje i nieszczęście gotowe. Z tego powodu istnieje duże ryzyko, że woda może trafić do wnętrza tostera lub w jego pobliże, a w konsekwencji doprowadzić do zwarcia. 

Czasami zdarza się też tak, że przygotowując potrawy, odkładamy kuchenną ścierkę w miejsca zaskakujące. Może zostać położona na przykład na tosterze i ulec zapaleniu. Dlatego pod żadnym pozorem nie powinno się zostawiać podłączonego urządzenia do prądu. 

tos ter.jpg
Fot. Canva

Regularnie sprawdzaj toster

Nic nie jest wieczne. Ta znana maksyma dotyczy nie tylko sfery życiowej, ale i przedmiotów codziennego użytku w tym tostera. Urządzenie działa poprzez przewód, a ten na okrągło jest zwijany, rozwijany, zaginany, a po dłuższym czasie może zostać uszkodzony. Złamana lub pęknięta izolacja kabla może doprowadzić do zwarcia, pojawienia się iskier i pożaru. Ważne jest więc regularne sprawdzanie stanu technicznego urządzenia i nieużywania go w wypadku wykrycia nieprawidłowości. Zdecydowanie lepiej i taniej jest kupić nowy toster, niż wydawać pieniądze na remont kuchni. 

Skoro o oszczędnościach mowa to nie sposób wspomnieć o innej zalecie odłączania tostera od prądu. Sprzęt kuchenny, którego wtyczka spoczywa w gniazdku, nadal pobiera energię elektryczną, generując przy tym koszty. Chcąc uniknąć pożaru i wysokich rachunków, radzimy, aby odłączać toster i inne sprzęty od gniazdka. Ta kwestia nie dotyczy jednak lodówki, zmywarki, kuchenki i innych urządzeń, które po zakończonej pracy pozostają rozgrzane. 

Niedawno informowaliśmy także o tym, dlaczego magnesy na lodówce stanowią zagrożenie dla urządzenia oraz przekazaliśmy informację o wycofaniu mięsa z sieci Auchan.

uszkdozony kabel.jpg
Fot. Canva