Nigdy w życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez 1 składnik
Z owocami czy bez, racuchy to doskonała przekąska i idealne śniadanie. Zazwyczaj przygotowujemy ciasto na nie z dodatkiem mleka. Jednak mistrzostwo osiągają dopiero po modyfikacjach.
Puszyste racuchy
Wiele przepisów na smażone ciasta zawiera mleko. Ma ono ważną funkcję w przygotowywaniu takich rzadkich mas . Mleko jest rozpuszczalnikiem dla cukrów, a jego białka dodają struktury smażonej przekąsce. Dzięki niej gotowe placki czy naleśniki są elastyczne i twarde.
Jednak przetwory mleczne, zwłaszcza maślanka , mają jeszcze jedną zaletę. Fermentacja, której zostały poddane, powoduje wytworzenie się w cieście dwutlenku węgla. Wspomaga ona działanie proszku do pieczenia i powoduje, że racuchy stają się lżejsze i bardziej napowietrzone.
Racuchy z jabłkiem i bez
Słowo „racuchy” kojarzy się najbardziej z jabłkową lub ewentualnie gruszkową przekąską . Przepis ten jednak sprawdzał się będzie przy przygotowaniu dowolnych placków. Racuszki takie są równie pyszne nawet wtedy, kiedy jedynym dodatkiem do nich jest cukier puder. Oczywiście lepiej jednak wzbogacić je w owoce jako źródło tak ważnego dla organizmu błonnika.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 jajka
- 400 ml maślanki
- 2 łyżki drobnego cukru
- 300 g mąki
- 20 ml oleju
- 6 g proszku do pieczenia
- Cukier puder, jabłka i tłuszcz do smażenia
Smażenie racuchów
Jeśli nasze racuchy mają zawierać jabłka, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do gotowego ciasta. Powinno ono postać po przygotowaniu przez ok. 15 minut. Do wyjmowania racuchów z patelni przygotujmy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Racuchy należy smażyć na dobrym tłuszczu – najlepiej maśle klarowanym lub oleju rzepakowym . Nisko rafinowane oleje nie nadają się do smażenia. Aby upewnić się, że tłuszcz jest dostatecznie gorący, przeprowadzamy próbkę małym kawałkiem ciasta zanim ułożymy na patelni placki.
Placki z jabłkami
Mokre składniki – maślankę, jajko i olej – mieszamy w misce. Rozbijamy je, aż cała masa będzie dobrze połączona . Dodajemy cukier i mieszamy, by nie było grudek.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli . Do ciasta dodajemy jabłka, obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy, by były równomiernie rozprowadzone w masie.
Miskę odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość masła klarowanego. Kiedy próbny kawałek ciasta zacznie skwierczeć, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy na złocisty kolor z obu stron i zdejmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na domowy hummus i deser z zagęszczonego mleka .