Smakosze.pl Przepisy Nigdy w życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez 1 składnik
Fot. Shuterstock

Nigdy w życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez 1 składnik

9 lutego 2025

Z owocami czy bez, racuchy to doskonała przekąska i idealne śniadanie. Zazwyczaj przygotowujemy ciasto na nie z dodatkiem mleka. Jednak mistrzostwo osiągają dopiero po modyfikacjach.

Puszyste racuchy

Wiele przepisów na smażone ciasta zawiera mleko. Ma ono ważną funkcję w przygotowywaniu takich rzadkich mas . Mleko jest rozpuszczalnikiem dla cukrów, a jego białka dodają struktury smażonej przekąsce. Dzięki niej gotowe placki czy naleśniki są elastyczne i twarde.

Jednak przetwory mleczne, zwłaszcza maślanka , mają jeszcze jedną zaletę. Fermentacja, której zostały poddane, powoduje wytworzenie się w cieście dwutlenku węgla. Wspomaga ona działanie proszku do pieczenia i powoduje, że racuchy stają się lżejsze i bardziej napowietrzone.

racuchy z bananem

Przestałem smażyć kotlety schabowe na patelni. W tej wersji są smaczniejsze i mniej kaloryczne

Racuchy z jabłkiem i bez

Słowo „racuchy” kojarzy się najbardziej z jabłkową lub ewentualnie gruszkową przekąską . Przepis ten jednak sprawdzał się będzie przy przygotowaniu dowolnych placków. Racuszki takie są równie pyszne nawet wtedy, kiedy jedynym dodatkiem do nich jest cukier puder. Oczywiście lepiej jednak wzbogacić je w owoce jako źródło tak ważnego dla organizmu błonnika.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 jajka
  • 400 ml maślanki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 300 g mąki
  • 20 ml oleju
  • 6 g proszku do pieczenia
  • Cukier puder, jabłka i tłuszcz do smażenia

maślanka

Smażenie racuchów

Jeśli nasze racuchy mają zawierać jabłka, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do gotowego ciasta. Powinno ono postać po przygotowaniu przez ok. 15 minut. Do wyjmowania racuchów z patelni przygotujmy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Racuchy należy smażyć na dobrym tłuszczu – najlepiej maśle klarowanym lub oleju rzepakowym . Nisko rafinowane oleje nie nadają się do smażenia. Aby upewnić się, że tłuszcz jest dostatecznie gorący, przeprowadzamy próbkę małym kawałkiem ciasta zanim ułożymy na patelni placki.

smażone racuchy

Placki z jabłkami

Mokre składniki – maślankę, jajko i olej – mieszamy w misce. Rozbijamy je, aż cała masa będzie dobrze połączona . Dodajemy cukier i mieszamy, by nie było grudek.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli . Do ciasta dodajemy jabłka, obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy, by były równomiernie rozprowadzone w masie.

Miskę odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość masła klarowanego. Kiedy próbny kawałek ciasta zacznie skwierczeć, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy na złocisty kolor z obu stron i zdejmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na domowy hummus i deser z zagęszczonego mleka .

racuchy z cukrem

Polacy wyrzucają do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Żaden przepis nie budzi tylu emocji
Przenigdy nie kupuj mięsa w takich opakowaniach. Może kumulować bakterie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy