Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przestałem smażyć kotlety schabowe na patelni. W tej wersji są smaczniejsze i mniej kaloryczne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.02.2025 09:07

Przestałem smażyć kotlety schabowe na patelni. W tej wersji są smaczniejsze i mniej kaloryczne

kotlet schabowy na talerzu
Fot. Shutterstock

Oto sposób na to, by popularne ostatnio air fryery zaprząc do przygotowywania kotletów schabowych. Są równie pyszne jak klasyczne. Są za to zdrowsze, bo, jak sama nazwa wskazuje, beztłuszczowe.

Kotlet schabowy – klasyka kuchni

Smażone kotlety schabowe to jeden z filarów polskiej kuchni. Schab wieprzowy to mięso o dobrej renomie – jest tanie, często pojawia się w promocjach, jest chude i ma dużo białka. Gorzej jest z drugą składową kotletów.

Smażenie nie jest niestety idealnym sposobem obróbki mięsa. Powody są zdrowotne – o ile nawet kotlet jest chudy, panierka zatrzymuje w sobie tłuszcz z patelni. Do tego podczas rumienienia mięsa wydzielają się substancje, których lepiej byłoby unikać. Właśnie po to powstały frytownice beztłuszczowe.

usmażony schabowy

Przenigdy nie kupuj mięsa w takich opakowaniach. Może kumulować bakterie

Air fryer, czyli frytownica beztłuszczowa

Wpuszczamy do naszych kuchni coraz więcej urządzeń o wysokiej mocy. Te zaś potrafią efektywniej niż kiedyś tą mocą gospodarować. Idea air fryera polega na tym, by za pomocą grzałek i wentylatorów w zamkniętym pojemniku urządzenia wytworzyć wysoką temperaturę, która osiągnie efekt podobny do smażenia. Kotlety nie wypiją więc tłuszczu, będą zaś rumiane i przygotowane na szybko, bez przepiekania i rozgotowywania.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 garści drobno startego parmezanu
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany

air fryer

Panierowane kotlety z air fryera

Kotlety rozbijamy dość cienko na kawałki wielkości dopasowanej do urządzenia. Posypujemy je solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odkładamy na kilka minut – do pół godziny, jeśli są wyjęte prosto z lodówki.

W miseczce rozbijamy jajka. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą i mieszamy ją z parmezanem.

rozbijanie mięsa

Kotlety dokładnie namaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej, lekko dociskając. Układamy je na dnie pojemnika air fryera.

Frytownicę rozgrzewamy do 190 stopni. Kiedy zamelduje gotowość, wkładamy kotlety i skrapiamy lekko oliwą. Dzięki temu będą rumiane.

Kotlety przewracamy na drugą stronę, kiedy air fryer poinformuje nas o takiej potrzebie. Podajemy złociste razem z ulubionymi dodatkami. Po wyjęciu z frytownicy nie trzeba układać ich na papierze kuchennym.

Wypróbuj też przepisy na pączki bez smażenia i ciasto bez pieczenia.

kotlety ze schabu