Nikt nie robi sernika wiedeńskiego jak Wachowicz. Nie ma bardziej eleganckiego ciasta
Sernik wiedeński wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej. Ewa Wachowicz w swoim przepisie na ciasto z twarogu stawia na prostotę i wysokiej jakości składniki. Uzyskuje zachwycające efekty, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych.
Przepis na znakomity sernik wiedeński Ewy Wachowicz
Prosty w wykonaniu ciasto nie wymaga wielu składników ani przygotowywania spodu. Wystarczy odrobina wysiłku i uważne pieczenie, by efektowny deser zagościł naszym stole i zachwycił gości.
Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu
- 10 dużych jaj
- 35 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 300 g cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Jak zrobić smaczny sernik wiedeński? Przepis Ewy Wachowicz jest niezawodny
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Ubijamy je na kogel-mogel wraz z cukrem, po czym stopniowo dodajemy masło. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wrzucamy rozdrobniony — najlepiej trzykrotnie zmielony w maszynce — twaróg.
Dodajemy też przesianą przez sito mąkę pszenną i skórkę pomarańczową. Wszystko starannie miksujemy i łączymy z pianą uzyskaną z białek. Przenosimy do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm.
Sernik wiedeński pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około godziny. Ustawiamy go na środkowej półce. Jednocześnie na niższym poziomie umieszczamy do połowy wypełnioną wrzątkiem keksówkę.
Przed wyjęciem ciasta, nakłuwamy je patyczkiem. Jeśli będzie suchy, możemy przejść do studzenia poprzez powolne uchylanie drzwiczek piekarnika. Gotowe ciasto rozpoznamy po suchym patyczku.
Jak podać sernik wiedeński? Z czekoladą
Miss Polski serwuje ciasto z polewą czekoladową. Na porcję podaną w przepisie zużywa 4 łyżki masła oraz 100 g dobrej jakości czekolady deserowej. Składniki łączy w kąpieli wodnej i zdobimy dobrze już ostudzony sernik.
Na naszej stronie znajdziecie więcej sprawdzonych przepisów na serniki. Szczególnie polecamy znakomitą Izaurę ze spodem z ciasta czekoladowego . Być może spodoba wam się kultowy sernik baskijski — jest niesamowicie delikatny i obłędnie pyszny.
Źródło: ewa-wachowicz