Smakosze.pl Przepisy Nikt nie wierzy, że robię te paszteciki sam. Wystarczy kilka składników, wykonanie jest banalne
fot. youtube.com/smacznytv

Nikt nie wierzy, że robię te paszteciki sam. Wystarczy kilka składników, wykonanie jest banalne

20 czerwca 2024

Te pomysłowe paszteciki mogą zastąpić tradycyjne, serwowane z barszczem. Mogą też być samodzielnym obiadem. Są łatwe do odgrzania, sycące i niezwykle szybkie w przygotowaniu.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Użycie ciasta francuskiego do pasztecików to dla nas nic nowego. W wielu domach przyrządza się je na przykład z mięsa rosołowego. W tym nietradycyjnym przepisie używamy zaś surowego mięsa mielonego. Odpowiednio nacięte, kulki takie kwitną w piekarniku, zmieniając się w apetyczne kwiatuszki.

Ciasto francuskie jest tu, jak zawsze, sprzymierzeńcem szybkiego posiłku. Kupujemy je w gotowych arkuszach, świetnie przechowuje się w lodówce , a nawet można je zamrozić. W ten sposób coś, co kiedyś było wykwintnym popisem szefów kuchni, staje się ratunkiem każdej gospodyni.

nakładanie mięsa na ciasto
fot. youtube.com/smacznytv
Córka Gessler krytykuje zwyczaje żywieniowe Polaków. „Chcemy mieć dużo, nie zawsze dobrze"

Zapiekane mięsne bułeczki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Niektórzy użytkownicy zwracają tam uwagę, że dobrze jest podsmażyć mięso przed zaklejeniem takich bułeczek . Inaczej albo ciasto francuskie spędzi za dużo czasu w piekarniku, albo mięso będzie niedopieczone. To jednak zależy od kilku czynników i można wypróbować obu wersji.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 100 g mozzarelli w kostce
  • Sól, pieprz, rozmaryn, suszony czosnek

Paszteciki w kształcie kwiatuszka

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso . Przyprawiamy je do smaku i smażymy, aż przestanie być różowe . Odstawiamy do przestygnięcia.

Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy na 9 kwadratów. Z kostki mozzarelli wykrawamy 9 mniejszych kostek, o boku ok. 1,5-2 cm. Na każdy arkusik ciasta francuskiego nakładamy po 2 łyżki mięsnego farszu .

W środku farszu umieszczamy po kosteczce sera. Zawijamy ciasto, zmieniając placki w woreczki i formujemy równe kulki. Te układamy na papierze do pieczenia i dokładnie smarujemy rozmąconym jajkiem. Następnie od góry wykonujemy w cieście promieniste nacięcia na osiem części.

Bułeczki wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto francuskie, kurcząc się, otworzy farsz i uformuje w koronę. Podajemy po lekkim przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na duszonego kurczaka i idealne ciasto na pierogi .

nakrawanie bułeczek
fot. youtube.com/smacznytv
Podsmażam, zawijam w ciasto i wkładam do piekarnika. Nikt nie przejdzie obok tego deseru obojętnie
W końcu mam przepis na idealne ciasto na pierogi. Wystarczy zmienić 1 składnik, różnicę czuć od razu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy