Nikt nie wierzy, że robię te paszteciki sam. Wystarczy kilka składników, wykonanie jest banalne
Te pomysłowe paszteciki mogą zastąpić tradycyjne, serwowane z barszczem. Mogą też być samodzielnym obiadem. Są łatwe do odgrzania, sycące i niezwykle szybkie w przygotowaniu.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Użycie ciasta francuskiego do pasztecików to dla nas nic nowego. W wielu domach przyrządza się je na przykład z mięsa rosołowego. W tym nietradycyjnym przepisie używamy zaś surowego mięsa mielonego. Odpowiednio nacięte, kulki takie kwitną w piekarniku, zmieniając się w apetyczne kwiatuszki.
Ciasto francuskie jest tu, jak zawsze, sprzymierzeńcem szybkiego posiłku. Kupujemy je w gotowych arkuszach, świetnie przechowuje się w lodówce , a nawet można je zamrozić. W ten sposób coś, co kiedyś było wykwintnym popisem szefów kuchni, staje się ratunkiem każdej gospodyni.
Zapiekane mięsne bułeczki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Niektórzy użytkownicy zwracają tam uwagę, że dobrze jest podsmażyć mięso przed zaklejeniem takich bułeczek . Inaczej albo ciasto francuskie spędzi za dużo czasu w piekarniku, albo mięso będzie niedopieczone. To jednak zależy od kilku czynników i można wypróbować obu wersji.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 100 g mozzarelli w kostce
- Sól, pieprz, rozmaryn, suszony czosnek
Paszteciki w kształcie kwiatuszka
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso . Przyprawiamy je do smaku i smażymy, aż przestanie być różowe . Odstawiamy do przestygnięcia.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy na 9 kwadratów. Z kostki mozzarelli wykrawamy 9 mniejszych kostek, o boku ok. 1,5-2 cm. Na każdy arkusik ciasta francuskiego nakładamy po 2 łyżki mięsnego farszu .
W środku farszu umieszczamy po kosteczce sera. Zawijamy ciasto, zmieniając placki w woreczki i formujemy równe kulki. Te układamy na papierze do pieczenia i dokładnie smarujemy rozmąconym jajkiem. Następnie od góry wykonujemy w cieście promieniste nacięcia na osiem części.
Bułeczki wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto francuskie, kurcząc się, otworzy farsz i uformuje w koronę. Podajemy po lekkim przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na duszonego kurczaka i idealne ciasto na pierogi .