Smakosze.pl Przepisy Nikt nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda jak z cukierni i jest bez pieczenia
Fot. YouTube/Fatto in Casa da Alba

Nikt nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda jak z cukierni i jest bez pieczenia

7 stycznia 2025

To pomarańczowe ciasto na biszkoptowym spodzie jest bardziej ekspresowe w wykonaniu, niż można by podejrzewać. Przygotowujemy je ze świeżego soku pomarańczowego i mlecznej masy. To sprawia, że jest w smaku inne niż wszystkie – kwaskowe, orzeźwiające i pyszne.

Ciasto bez pieczenia

Niektóre desery wyglądają na o wiele bardziej skomplikowane niż są w rzeczywistości . Za efekt wow tego ciasta odpowiada tylko sposób nakładania ciasta do formy. Zastygła budyniowa masa ze świeżych składników po rozkrojeniu zrobi wrażenie, jakby pochodziła od mistrza cukiernictwa.

Do pełni szczęścia w tym cieście brakuje już tylko wykończenia bitą śmietaną i biszkoptowego spodu , który przygotowujemy z gotowych składników. Są nimi tak uwielbiane w tiramisu podłużne biszkopty, zwane czasem kocimi języczkami. Dzięki połączeniu ich z pomarańczowym smakiem i dodatkowi mascarpone otrzymujemy deser o wyraźnie śródziemnomorskich skojarzeniach.

spód biszkoptowy
Fot. YouTube/Fatto in Casa da Alba
Ugotuj kapustę i dodaj pieczarki. Każdy będzie prosił o dokładkę

Deser pomarańczy

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Fatto in Casa da Alba. Ich wersja wykończona jest świeżą skórką pomarańczową startą na tarce o grubych okach. Warto jednak pamiętać, by skórki nie trzeć zbyt głęboko – potrzebujemy tylko wierzchniej warstwy, a nie białej otoczki spod spodu.

Składniki

  • 500 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 500 ml mleka
  • 180 g podłużnych biszkoptów namoczonych w soku pomarańczowym
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 8 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 70 g mascarpone
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 36%

Szybkie ciasto pomarańczowe

Otwieraną formę do ciasta wykładamy namoczonymi w soku pomarańczowym biszkoptami . W ten sposób układamy gęsto (przycinając, jeśli trzeba) spód tortownicy. Po jednym poziomym rzędzie biszkoptów układamy także wzdłuż brzegów.

W rondelku mieszamy sok pomarańczowy z połową cukru i połową skrobi. Stawiamy na palniku o niewielkiem mocy i podgrzewamy. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodajemy masło i gotujemy, póki nie będzie dość gęste, by dawać się wylać, ale łatwo stężeć.

W drugim rondelku w ten sam sposób p rzygotowujemy mleko . Miksujemy je z 20 g mascarpone. Następnie dodajemy drugą połowę skrobi i cukru oraz cukier waniliowy. Mieszamy, podgrzewając, aż konsystencja obu mas będzie podobna.

Oba składniki wylewamy do formy wyłożonej biszkoptami. Jeśli będziemy wylewać i rozprowadzać na zmianę, uzyskamy po stężeniu ładny wzór. Po wylaniu całego ciasta, odstawiamy je na 4 godziny do lodówki .

W misce miksujemy mascarpone ze śmietanką kremówką. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszystą bitą śmietanę. Stężałe ciasto smarujemy kremem z wierzchu i po bokach. Posypujemy otartą lub kandyzowaną skórką pomarańczową albo wiórkami czekolady.

Wypróbuj też przepis na sałatkę rybną i sposób na miękkie mięso na gulasz .

masa w tortownicy
Fot. YouTube/Fatto in Casa da Alba

Źródło: YouTube/Fatto in Casa da Alba

Ułóż żeberka na warzywach i przykryj kapustą. Chłopski garnek od Strzelczyka to strzał w 10
Żadna pomidorowa, na rosole ugotujesz lepszą zupę. Prosty przepis babci
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy