Smakosze.pl Przepisy Nikt w Polsce nie podaje bobu jak siostra Anastazja. Genialny i prosty patent
Canva/manueladreams, Facebook/siostra Anastazja

Nikt w Polsce nie podaje bobu jak siostra Anastazja. Genialny i prosty patent

16 lipca 2023

Trwa sezon na bób i na grzyby. Warto połączyć w jedno te pyszne warzywo i skarby lasu. Polecamy patent siostry Anastazji na bób w wyjątkowym wydaniu. Jest nie tylko pyszny, ale bardzo zdrowy. Przygotuj bób jak siostra Anastazja- będzie smakował całej rodzinie.

Bób- porcja zdrowia na talerzu

Bób kojarzy nam się z latem i sezon na to smaczne warzywo trwa przeważnie do końca lipca. Warto korzystać z dostępności bobu i jego dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Niepozorne, małe warzywo dostarczy nam witaminy C, A oraz białka i kwasu foliowego.

Warto pamiętać, że bób jest niskokaloryczny i bardzo pożywny. Jedzenie bobu chroni nasze serce przed chorobami, zapobiega anemii, chorobie Parkinsona i obniża poziom cholesterolu. Polecamy smaczny patent siostry Anastazji na bób. Grzyby doskonale wzbogacą smak tego zdrowego warzywa.

Jak przygotować bób od siostry Anastazji?

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 1 kg grzybów świeżych lub mrożonych
  • cebula
  • ¾ szklanki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i smażymy na patelni . Dodajemy grzyby oczyszczone i pokrojone. Dolewamy wody lub wywaru i dusimy do miękkości.

Bób odcedzamy i dodajemy do uduszonych grzybów. Zaprawiamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bób z grzybami wstawiamy do piekarnika na kilka minut.

Smak lata, czyli bób z grzybami

Bób z grzybami od siostry Anastazji może być samodzielnym daniem lub możemy dodawać go do makaronów. Pasuje też do dań mięsnych i placków. Wstawienie tego pożywnego dania do piekarnika sprawi, że bób nabierze smaku grzybów. Potrawa przypadnie do gustu całej rodzinie.

Warto wykorzystać w swojej kuchni produkty, które kojarzą się z latem. Bób i grzyby to kwintesencja letnich smaków i potrawa pełna wartości odżywczych . Jest nie tylko zdrowa, ale wyjątkowo pyszna. Pisaliśmy o patencie na bób od cioci. Podawaliśmy też sposób Strzelczyka na bób.

bób
Canva/Sabinoparente

Źródło:

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy