Smakosze.pl Przepisy Nowa wersja kotletów schabowych
pixabay.com/ReinhardThrainer

Nowa wersja kotletów schabowych

24 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Schab jest mięsem, które przed obróbką termiczną należy odpowiednio przygotować - inaczej ryzykujemy suche mięso, które w czasie jedzenia nie będzie sprawiało żadnej przyjemności. Poniższa receptura na kotlety schabowe pozwala uzyskać zupełnie nowy poziom kulinarnego wtajemniczenia.

Sekretem jest marynata majonezowa, która składa się również z jajka, soku z cytryny i kilku innych dodatków smakowych. Enzymy zawarte w żółtku zmiękczają mięso, dzięki czemu podczas jedzenia kotlety są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach.

Kotlety schabowe w pysznym wydaniu

Standardowym sposobem podawania kotletów schabowych, jest wyłożenie ich wraz z ziemniakami i mizerią. Poniższy przysmak warto jednak ulepszyć o frytki oraz surówkę coleslaw - taki zestaw świetnie podkreśli silny smak marynowanego schabu.

Przygotowanie takiego obiadu nie zabiera również zbyt wiele czasu - marynowanie można rozpocząć dnia wcześniejszego, dzięki czemu będziemy mieli wszystko gotowe idealnie na czas. Co więcej, receptura jest banalnie prosta i praktycznie każdy może ją z łatwością sprawdzić we własnej kuchni.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy porady dotyczące diety osób po 50 roku życia. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby na zmiękczenie mięsa w gulaszu, oraz doskonały przepis na to rozgrzewające i pyszne danie.

Przepis na kotlety schabowe inaczej

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 1 jajko

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka koperku

  • 1 łyżka i natki pietruszki

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

Zacznij od oczyszczenia mięsa z wszelkich błon oraz tłuszczowych przerostów. Następnie podziel je na 4 kawałki, a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka. Warto zrobić to przez folię spożywczą, dzięki czemu nie pobrudzimy całej kuchni. Wrzuć mięso do woreczka strunowego.

Do worka dodaj również majonez, jajko, koperek, pietruszkę oraz sok z cytryny. Dopraw całość pieprzem, dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki. Możesz co 3-4 godziny przemieszać marynujące się mięso, aby marynata dotarła do każdego fragmentu.

Następnego dnia rozgrzej olej na patelni. Każdy z kotletów opanieruj w bułce tartej i smaż przez kilka minut z każdej strony, aż będą złociste. Uważaj jednak, aby ich nie przypalić - w efekcie posiłek może okazać się nieprzyjemnie gorzki w smaku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy