Surówka krymska
Pixabay /Michal_o79

Przepis na surówkę krymską

Surówka jest zdecydowanie jednym z najważniejszych elementów dobrze ułożonego i zbilansowanego posiłku. Surowe składniki zawierają bowiem sporą ilość witamin i minerałów, które konieczne są do odpowiedniej pracy ciała. Poniżej prezentujemy przepis na surówkę krymską z kapusty pekińskiej, która jest wyjątkowo popularna.

Świeży warzywny dodatek sprawia, że obiad staje się pełniejszy. Orzeźwiający smak, chrupkość i soczystość dodają przyjemności podczas jedzenia posiłku. Jeśli brakuje ci pomysłu na prostą i tanią surówkę, sprawdź naszą poniższą propozycję z kapusty pekińskiej.

Ogromną zaletą kapusty pekińskiej jest nie tylko niska cena - warzywo to zawiera wiele licznych substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Brak obróbki cieplnej sprawia, że w liściach zachowuje się ich znacznie większa ilość, stąd forma surówki jest pod tym względem najlepsza.

Surówka krymska, która psuje do każdego obiadu

Kapusta pekińska jest doskonałym źródłem witaminy C - jej zawartość jest podobna co w cytrynie (około 36 mg na 100 gramów). Poza kwasem askorbinowym kapusta ta posiada sporo witaminy A, witamin z grupy B oraz rutynę i beta-karoten. Spożywając ją, przyjmujemy również wapń, potas oraz magnez.

Kapusta pozytywnie oddziałuje na wzrok, serce, układ nerwowy, procesy trawienne czy kości oraz stawy. Doskonale sprawdza się we wspomaganiu układu odpornościowego, ponieważ pomaga walczyć organizmowi z infekcjami górnych dróg oddechowych.

Media o możliwych restrykcjach w sklepach spożywczychMedia o możliwych restrykcjach w sklepach spożywczychCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy porady dotyczące diety osób po 50 roku życia. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby na zmiękczenie mięsa w gulaszu, oraz doskonały przepis na to rozgrzewające i pyszne danie. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube.

Przepis na surówkę krymską

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek szklarniowy, na przykład wężowy
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Zacznij od obrania kapusty z brzydkich wierzchnich liści. Następnie przekrój ją na pół oraz na ćwiartki. Wytnij z nich łykowaty rdzeń, którzy podczas żucia nie jest przyjemny. Sałatę pokrój w drobne paski, które idealnie zmieszczą się do ust.

Ogórek dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Przekrój go na pół i pokrój w pół plasterki. Wrzuć go do miski razem z kapustą. Koperek także dokładnie umyj z pozostałości po transporcie czy hodowli, a następnie posiekaj jak najdrobniej potrafisz.

W małej miseczce lub szklance przygotuj sos. Zmieszaj sok z cytryny z solą i cukrem. Gdy kryształki rozpuszczą się, powolnym strumieniem wlewaj oliwę, cały czas mieszając. Powstałą emulsję wlej do warzyw, sumiennie wymieszaj i wstaw do lodówki na 25 minut, aby smaki doskonale się przegryzły. Podawaj z mięsem, gulaszem czy gołąbkami - sposób użycia tej surówki zależy od twojej wyobraźni. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl; zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł