Od cioci mam przepis na ciasto drożdżowe. 1 czynność zaskakuje, wypiek nie ma prawa nie wyjść
Święta to nie tylko czas spotkań z rodziną i okazja do jedzenia pyszności. Całkiem przypadkiem można w tym czasie zdobyć niezwykle przydatny przepis. Gdy ciocia mimochodem wspomniała o swoim cieście drożdżowym, wiedziałam, że muszę poznać wszystkie szczegóły jej wypieku. Sposób przygotowania jest tyle zaskakujący, co skuteczny.
Idealne ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe to klasyczny wypiek w polskiej kuchni. Potrafi jednak przysporzyć niemałych kłopotów. Nie wyrośnięty placek lub zakalec potrafi skutecznie zepsuć humor każdej gospodyni. Na szczęście dostałam od cioci przepis, który uwolni mnie od tych problemów raz na zawsze.
Klasyczne ciasto drożdżowe pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu. Ciasto z tego przepisu należy jednak traktować zupełnie odwrotnie. Wymieszaj składniki i pozostaw je…w lodówce! Nie wierzysz , że to może się udać? Koniecznie czytaj dalej.
Prosty sposób na udane ciasto drożdżowe
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 i ⅓ szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 5 szklanek mąki
- 5 jajek
- 50 g świeżych drożdży
- 1-2 szklanki bakalii (opcjonalnie)
Tak zrobisz najlepsze ciasto drożdżowe krok po kroku
Przygotowanie tego przepisu jest banalne . Każdy poradzi z nim sobie bez problemu. Zacznij od wsypania suchych składników do miski . Pamiętaj, by była odpowiednio duża, aby ciasto miało gdzie wyrosnąć.
Po suchych składnikach przychodzi pora na olej, mleko i jajka . Na koniec wkrusz do miski świeże drożdże i dorzuć ulubione bakalie . Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc .
Następnego dnia przemieszaj ciasto i przełóż je do wyłożonej papierem formy . Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni . Piecz w takiej temperaturze przez 30-40 minut.
Po upływie tego czasu podkręć piekarnik do 170 stopni . Piecz przed kolejne 30-40 minut, kontrolując stopień upieczenia za pomocą patyczka. Kiedy drewienko wychodzi z ciasta suche, wypiek jest gotowy. Odstaw ciasto drożdżowe do ostygnięcia, a potem ciesz się jego smakiem .
Tego dodatku do rosołu nie warto pomijać. Te kotlety są tak pyszne , że zasmakują każdemu.