Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa
Spośród licznych past kanapkowych ta tradycyjna pozycja jest z pewnością warta spróbowania. Połączenie wędzonej ryby i twarogu daje zdrową i ciekawą przekąskę, idealną na śniadanie, ale też na imprezowe kanapeczki.
Awanturka z PRL-u
Awanturka określana jest często jako jeden z przysmaków PRL-u . Krąży na jej temat wiele opinii, ale niedokładnie wiadomo, skąd się wzięła i kiedy powstała. Za PRL-owskim pochodzeniem przemawia to, że stroni od mięsa, a stawia na wędzone ryby. Jest też świetnym daniem z kategorii szybkiej gastronomii, a przede wszystkim barową zakąską.
Podobnie nie wiadomo, skąd nazwa. Jedna z popularnych plotek mówi, że pasta może wywołać awanturkę żołądkową. Trudno jednak uwierzyć, by to właśnie ta pozycja z naszego menu stała się obiektem tej krytyki. W 2023 roku na „awanturkę” natknął się uczestnik „Milionerów” . Choć pytanie warte było zaledwie tysiąc złotych, musiał wykorzystać dwa koła ratunkowe, by móc przejść dalej.
Pasta z makreli i twarogu
My zaś idźmy dalej z przepisem na awanturkę. Proponujemy w nim jako rybną bazę wędzoną makrelę . Ta zdrowa, choć dość tłusta ryba jest łatwa do kupienia. Trzeba jednak pamiętać, że szybką awanturkę przyrządzimy z wielu innych ryb. w tym takich z puszki.
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 mała cebula
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 pęczek szczypiorku
- Sól i pieprz
Przygotowujemy awanturkę z makrelą
Z makreli dokładnie usuwamy ości i rozgniatamy widelcem . Umieszczamy w jednej miseczce z twarogiem i mieszamy na jednolitą masę . Można też użyć blendera, by przyspieszyć sobie pracę. Pasta będzie wtedy znacznie bardziej gładka.
Cebulę drobno siekamy lub blendujemy i mieszamy z pastą. Dodajemy pozostałe składniki, w tym posiekany drobno szczypiorek. Pastę można podawać od razu albo wstawić na godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły .
Wypróbuj też przepisy na schabowe w nietypowej panierce i niezwykłą szarlotkę z masą budyniową .