Smakosze.pl Przepisy Od lat sam robię domową przyprawę do zup. Nie ma w niej żadnej chemii, jest za to pysznie i zdrowo
YouTube/@Kuchnia Marioli

Od lat sam robię domową przyprawę do zup. Nie ma w niej żadnej chemii, jest za to pysznie i zdrowo

21 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Domowa przyprawa musi być o niebo lepsza w smaku, ale też zdrowsza. Jeżeli zastanawiasz się jak ją zrobić, sprawdź ten przepis. Z nią twoja zupa będzie smakować wybornie. O kupnych odpowiednikach zapomnisz raz na zawsze.

Do zupy najlepsza jest maggi

Trudno się z tym nie zgodzić, ale ta kupna zawiera wiele szkodliwych substancji. Na przykład te z grupy E oraz glutaminian sodu. Ten ostatni powoduje bóle głowy, ogólne osłabienie organizmu, ale też palpitacje serca.

Czego, więc używać? Odpowiedź jest jedna - zrób maggi sama. Zaskoczona? Ja też byłem, ale odkąd robię ją sam, lepiej się czuję, a każda moja zupa jest znakomita.

zupa.jpg
Canva/@macniak
Znajoma pokazała mi co robi z mięsa z rosołu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem, wychodzi obłędnie smaczne

Co będzie ci potrzebne?

Do stworzenia domowej maggi wykorzystamy lubczyk . Ma on działanie prozdrowotne i przeciwbólowe . Pomoże na problemy z trawieniem, świetnie tez zadziała przy kłopotach z drogami oddechowymi. Będzie zdrowo i smacznie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Mariola gotuje, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.

Składniki:

  • 5 pęczków lubczyku
  • 10 g soli
  • 40 ml oliwy
  • 60 ml wody
  • pieprz

Jak zrobić domową maggi?

Zacznij od oderwania liści lubczyku od twardych łodyg . Liście włóż do miski. Dodaj pieprz, sól, oliwę i wodę. Całość zblenduj. Następnie otrzymaną masę przełóż do silikonowej tacki, która służy do robienia kostek lodu .

Pozostaw na 24 godziny w zamrażalniku . Po tym czasie wyciągnij zmrożone kostki lubczyku z tacki. Kostki przełóż do większego pojemnika. Ułóż je tak, aby się nie stykały . Ułatwi to późniejsze wyjmowanie. Pojemnik z domowym maggi przechowuj w zamrażalniku . Kostki lubczyku wrzucaj do zupy zamiast kupnego maggi. Efekt i smak jest dużo lepszy.

Sprawdź, jak zrobić ciasto, które wygląda jak z ekskluzywnej cukierni oraz czego nie dodawać do faworków .

lubczyk.jpg
Canva/@Foodiesfeed
Sprawdziłam przepis na chleb bez zakwasu i bez zagniatania. By wyszedł, musiałam pamiętać o tych szczegółach
Ogórki kiszone wyszły miękkie lub puste w środku? Niestety, wszystkiemu winne są te błędy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy