Odkąd mam ten przepis, nie kupuję już bułek w sklepie. Wychodzą lepiej niż z piekarni
Bułki ze sklepu odejdą w niepamięć, jeżeli przygotujesz je sama. Przepis jest banalny, a smak pieczywa nie do pobicia. Zrób i o doskonale chrupiących bułkach przekonaj się sama. Od teraz ty i twoja rodzina będziecie cieszyli się świeżym pieczywem podczas każdego śniadania.
Bułki lepsze niż ze sklepu
Znalezienie dzisiaj tradycyjnej piekarni, która wypieka świeży chleb graniczy z cudem. Pieczywo kupujemy więc w popularnych sieciach sklepów spożywczych. A tam, jak wiadomo, nie zawsze jest dostępne to najświeższe i chrupiące.
Dlatego nie kupuj pieczywa w sklepie, tylko poznaj przepis i zrób bułki sama. To bardzo proste i co ważnej niezbyt czasochłonne. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części artykułu.
Bułki z niecodziennym składnikiem
Sekret tych przepysznych bułek tkwi w jednym dodatku. Mowa o ugotowanych ziemniakach . Dzięki nim smakują cudownie i są mięciutkie. Bułki mają także inną zaletę. Do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników, a to oznacza, że przygotujesz je bardzo tanio. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, ale być może będziesz musiała cześć potrzebnych produktów dokupić. O tym, czego potrzebujesz, dowiesz się z listy umieszczonej poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Smak na opak , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 16 g suchych drożdży
- 650 g mąki pszennej
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 20 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
Przepis na bułki ziemniaczane
Mleko o temperaturze pokojowej wlej do miski. Wsyp cukier oraz drożdże. Wymieszaj składniki i odstaw je do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski i dodaj przyciśnięte przez praskę ziemniaki. Wlej olej oraz wbij jajko i dodatkowe białko. Wsyp sól i dodaj drożdże.
Wszystkie składniki wymieszaj na jednolite i gładkie ciasto. Przykryj je odstaw na 90 minut do wyrośnięcia . Ciasto podziel na 12 mniejszych części. Z każdej z nich uformuj kulki. Każdą z nich rozwałkuj na placek, a następnie uformuj go w okrągłą bułkę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej w odstępach bułki i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Odrobinę mleka wymieszaj z żółtkiem. Posmaruj nim wierzch każdej bułki. Piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Sprawdź, jak pozbyć się pestek z jeżyn oraz dowiedz się, jakiego oleju unikać .