Smakosze.pl Przepisy Odkąd mam ten przepis, nie kupuję już bułek w sklepie. Wychodzą lepiej niż z piekarni
Fot. YouTube/Smak na opak

Odkąd mam ten przepis, nie kupuję już bułek w sklepie. Wychodzą lepiej niż z piekarni

31 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Bułki ze sklepu odejdą w niepamięć, jeżeli przygotujesz je sama. Przepis jest banalny, a smak pieczywa nie do pobicia. Zrób i o doskonale chrupiących bułkach przekonaj się sama. Od teraz ty i twoja rodzina będziecie cieszyli się świeżym pieczywem podczas każdego śniadania.

Bułki lepsze niż ze sklepu

Znalezienie dzisiaj tradycyjnej piekarni, która wypieka świeży chleb graniczy z cudem. Pieczywo kupujemy więc w popularnych sieciach sklepów spożywczych. A tam, jak wiadomo, nie zawsze jest dostępne to najświeższe i chrupiące.

Dlatego nie kupuj pieczywa w sklepie, tylko poznaj przepis i zrób bułki sama. To bardzo proste i co ważnej niezbyt czasochłonne. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części artykułu.

ciasto na bułki.jpg
Fot. YouTube/Smak na opak
Posmaruj ciasto francuskie kremem i ułóż maliny. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser

Bułki z niecodziennym składnikiem

Sekret tych przepysznych bułek tkwi w jednym dodatku. Mowa o ugotowanych ziemniakach . Dzięki nim smakują cudownie i są mięciutkie. Bułki mają także inną zaletę. Do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników, a to oznacza, że przygotujesz je bardzo tanio. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, ale być może będziesz musiała cześć potrzebnych produktów dokupić. O tym, czego potrzebujesz, dowiesz się z listy umieszczonej poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Smak na opak , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 16 g suchych drożdży
  • 650 g mąki pszennej
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 20 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

Przepis na bułki ziemniaczane

Mleko o temperaturze pokojowej wlej do miski. Wsyp cukier oraz drożdże. Wymieszaj składniki i odstaw je do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski i dodaj przyciśnięte przez praskę ziemniaki. Wlej olej oraz wbij jajko i dodatkowe białko. Wsyp sól i dodaj drożdże.

Wszystkie składniki wymieszaj na jednolite i gładkie ciasto. Przykryj je odstaw na 90 minut do wyrośnięcia . Ciasto podziel na 12 mniejszych części. Z każdej z nich uformuj kulki. Każdą z nich rozwałkuj na placek, a następnie uformuj go w okrągłą bułkę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej w odstępach bułki i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Odrobinę mleka wymieszaj z żółtkiem. Posmaruj nim wierzch każdej bułki. Piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Sprawdź, jak pozbyć się pestek z jeżyn oraz dowiedz się, jakiego oleju unikać .

bułki na blaszce.jpg
Fot. YouTube/Smak na opak
Zagotuj wodę na patelni i wrzuć filety z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Bez mleka i mąki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy