Smakosze.pl Przepisy Okrasa wziął bób i dodał go do pierogów. Na takie połączenie smaków bym nie wpadł
Fot. YouTube/ KuchniaLidla.pl

Okrasa wziął bób i dodał go do pierogów. Na takie połączenie smaków bym nie wpadł

13 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znany kucharz - Karol Okrasa - pokazał swój przepis na pierogi. Wszystkich zaskoczył farsz, w którego składzie znalazł się bób. Właśnie na to warzywo już za niedługo zacznie się sezon, dlatego dowiedz się, jak przygotować te pierogi.  Ich smak zostanie z tobą na długo.

Okrasa zaskakuje przepisem

Karol Okrasa to znany kucharz , ale także restaurator i autor wielu książek kucharskich. Od dłuższego czasu związany jest z  kanałem Kuchnia Lidla, który znajduje się na YouTubie. To właśnie tam we współpracy z siecią sklepów Lidl dzieli się z widzami unikalnymi i smacznymi przepisami.

Jedną z najbardziej interesujących receptur okazała się ta na pierogi z bobem. Niedługo zacznie się sezon na to warzywo, więc to dobry pretekst, aby zawczasu poznać przepis , dzięki któremu przygotujesz doskonałe dania z tym składnikiem. Pierogi przygotujesz niezwykle łatwo i szybko, ale o tym dowiesz się za chwilę.

farsz.jpg
Fot. YouTube/ KuchniaLidla.pl
Przestań gotować kalafiora. Weź przyprawy, ser i zobacz, co można osiągnąć z 3 składników. To niesamowite

Nie tylko bób

Niewątpliwie najważniejszym składnikiem pierogów z przepisu Okrasy jest bób. Aby danie było udane i smaczne, potrzebne będą także inne składniki. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, tylko aby żadnego z nich nie pomijać, bo każdy produkt jest niezbędny do stworzenia tych wyśmienitych pierogów.

Składniki:

  • 300 g bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 100 g sera grana padano
  • 150 g pomidorów z puszki
  • 70 ml mleka
  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przepis na pierogi z bobem

Obrane ząbki czosnku posiekaj w cienkie plasterki. Szalotki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej oba składniki. Ugotowany bób drobno posiekaj i wsyp go na patelnię. Wymieszaj ze sobą składniki. Następnie zetrzyj gałkę muszkatołową i wsyp ją do bobu wraz z pieprzem i solą. Na koniec dodaj pomidory, a całość wymieszaj. Całość smaż do momentu zarumienienia. Farsz przełóż do miski i dodaj starty na małych oczkach ser grana padano. Wymieszaj składniki i gotowe.

Do garnka wlej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj składniki na małym ogniu, do momentu roztopienia masła. Do miski wsyp mąkę pszenną i gryczaną. Wlej mleko z roztopionym masłem i wymieszaj składniki. Następnie zagnięć ciasto. Ma być jednolite i gładkie. Rozwałkuj je na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij okrągłe, niewielkie placki. Na każdy z nich nałóż odrobinę farszu i sklej krawędzie. Pierogi gotuj, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Sprawdź przepis siostry Anastazji na ogórki oraz dowiedz się, jak zrobić niezwykłą sałatkę .

pierogi z bobem.jpg
Fot. YouTube/ KuchniaLidla.pl
Strzelczyk zrobił takie kotlety z pieczarek, że u mnie w domu wszyscy wzięli je za mielone
Ten przepis na zupę dostałem od babci. Robię ją z ulubionych warzyw
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy