Przestań gotować kalafiora. Weź przyprawy, ser i zobacz, co można osiągnąć z 3 składników. To niesamowite
![stek z kalafiora](https://images.iberion.media/images/1920/stek1_e1601c78ef.jpg)
Można oburzać się (naszym zdaniem – niesłusznie) na użycie słowa stek w odniesieniu do czegoś, co nie jest mięsem. Nie można za to nie spróbować tej potrawy. Wystarczy kilka prostych przypraw, by zmienić kalafiora w niesamowicie pyszne danie.
Przemiana kalafiora w stek
Niskokaloryczny, bogaty w błonnik i białko kalafior to sprzymierzeniec diety. Są też sposoby, by zmienić go w doskonałą podstawę sycącego posiłku, a nie tylko dodatek do dań. Świetnie wychodzą z niego właśnie steki.
Takie grube pajdy kalafiora doskonale nadają się do grillowania. Można jednak też – jak w naszym wypadku – upiec go w piekarniku. Obrobiony tak, by nie rozpadał się i pozostawał chrupki, kalafior dostaje zupełnie nowe oblicze. Zupełnie inne od tego, które znamy z jego gotowanej postaci.
![krojenie kalafiora](https://images.iberion.media/images/origin/stek3_be1ddd75c4.jpg)
Stek z kalafiora
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kazan Cook. Autorzy włączają do marynaty pomysłowy składnik: drobno starty parmezan. Ten twardy, dojrzały ser to prawdziwa bomba smaku umami, dorzuca więc swoje trzy grosze do stekowego charakteru dania.
Składniki
- 1 dorodny kalafior
- 80 ml oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, suszony czosnek
- 2 łyżeczki startego na wióry parmezanu
- 100 g startej mozzarelli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
Pieczony kalafior
Z kalafiora wykrawamy plastry o grubości 2-3 centymetrów. Części nienadające się na steki można zużyć do zupy albo innych potraw. Steki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy po pół łyżeczki każdej przyprawy – według uznania. Dodajemy też parmezan. Słoiczek zakręcamy i wstrząsamy energicznie – to najłatwiejszy sposób, by szybko przygotować marynatę.
Przyprawioną oliwą smarujemy dokładnie kalafiora z obu stron. Steki wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy go i posypujemy z wierzchu startą mozzarellą.
Kalafior wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut – aż mozzarella będzie rozpuszczona. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na makaron z bobem i otwarte jagodzianki z przepisu Strzelczyka.
![przyprawianie kalafiora](https://images.iberion.media/images/origin/stek2_341e8d5d55.jpg)
![smażone mięso z rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_rosol_a0685b154d.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![kotlety rybne](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_rybne_a9747d1e8a.jpg)
![mizeria](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria_2849c2c606.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![biszkopt](https://images.iberion.media/images/origin/biszkopt1_cdd913e6d2.jpg)
![marchew](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_06_13_T122213_356_447d80f340.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![nacinanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_8c89867770.jpg)
![nacinanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_dzien_ojca_93f6a4702f.jpg)
![pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/plastry_pomidorow_ee77ca14c2.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_2db2a46485.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![sałatka z jajek](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_9187700402.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![faszerowane kotlety z piersi kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_niedziele_c6064e8fae.jpg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_2_fea35929cb.jpg)
![Zucchiolo](https://images.iberion.media/images/origin/Zucchiolo_74b7a0b857.jpg)
![Szparagi](https://images.iberion.media/images/origin/Szparagi_a77056da08.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Chleb z Biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T111823_867_a434df22ce.jpg)
![Pomidory, działanie pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/Dlaczego_warto_jesc_pomidory_1a67599394.jpg)
![Nawóz](https://images.iberion.media/images/origin/Nawoz_6f1b5bc0f8.jpg)
![Stragan z warzywami](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_14_T132716_054_f22faaa8f2.jpg)