Przestań gotować kalafiora. Weź przyprawy, ser i zobacz, co można osiągnąć z 3 składników. To niesamowite
Można oburzać się (naszym zdaniem – niesłusznie) na użycie słowa stek w odniesieniu do czegoś, co nie jest mięsem. Nie można za to nie spróbować tej potrawy. Wystarczy kilka prostych przypraw, by zmienić kalafiora w niesamowicie pyszne danie.
Przemiana kalafiora w stek
Niskokaloryczny, bogaty w błonnik i białko kalafior to sprzymierzeniec diety. Są też sposoby, by zmienić go w doskonałą podstawę sycącego posiłku, a nie tylko dodatek do dań. Świetnie wychodzą z niego właśnie steki.
Takie grube pajdy kalafiora doskonale nadają się do grillowania. Można jednak też – jak w naszym wypadku – upiec go w piekarniku. Obrobiony tak, by nie rozpadał się i pozostawał chrupki, kalafior dostaje zupełnie nowe oblicze. Zupełnie inne od tego, które znamy z jego gotowanej postaci.
Zapomnij o mące. Placki z cukinii będą 10 razy lepsze z tym składnikiemStek z kalafiora
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kazan Cook. Autorzy włączają do marynaty pomysłowy składnik: drobno starty parmezan. Ten twardy, dojrzały ser to prawdziwa bomba smaku umami, dorzuca więc swoje trzy grosze do stekowego charakteru dania.
Składniki
- 1 dorodny kalafior
- 80 ml oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, suszony czosnek
- 2 łyżeczki startego na wióry parmezanu
- 100 g startej mozzarelli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
Pieczony kalafior
Z kalafiora wykrawamy plastry o grubości 2-3 centymetrów. Części nienadające się na steki można zużyć do zupy albo innych potraw. Steki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy po pół łyżeczki każdej przyprawy – według uznania. Dodajemy też parmezan. Słoiczek zakręcamy i wstrząsamy energicznie – to najłatwiejszy sposób, by szybko przygotować marynatę.
Przyprawioną oliwą smarujemy dokładnie kalafiora z obu stron. Steki wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy go i posypujemy z wierzchu startą mozzarellą.
Kalafior wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut – aż mozzarella będzie rozpuszczona. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na makaron z bobem i otwarte jagodzianki z przepisu Strzelczyka.