Okrzyknięto go najzdrowszym napojem świata. 3 składniki i zrobisz go w domu
Napój na bazie jogurtu naturalnego jest zdrowy i niezwykle cenny. Uznany za najlepszy dietetyczny wybór turecki specjał ayran z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Lista niezbędnych produktów jest bardzo krótka.
Czym jest ayran?
Pyszny i orzeźwiający napój na bazie jogurtu jest popularny w Turcji. Lekko kwaśny i słony smak sprawia, że świetnie sprawdza się w upalne dni. Ayran nie tylko pomaga uzupełnić utracone elektrolity, ale tez dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Sięgając po niego, dostarczymy sobie m.in. wapnia, żywych kultur bakterii czy witamin z grupy B. Poprawimy więc odporność i wpłyniemy na lepszą pracę układu trawienia, mózgu i serca. Jak zrobić ayran? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.
Przygotowanie napoju na bazie jogurtu naturalnego
Składniki potrzebne do wykonania ayranu to jogurt naturalny, woda i sól. Płyny powinny być dobrze schłodzone. Wlewamy je do wysokiego naczynia i wsypujemy trochę uniwersalnej przyprawy. Wody używamy tylko tyle, by całość nie była zbyt gęsta.
Teraz wystarczy już tylko zmiksować składniki przez chwilę przy pomocy blendera. Chcemy, aby na powierzchni napoju pojawiła się delikatna pianka. Wtedy ayran będzie gotowy do podania.
Do czego pasuje ayran?
W lokalach z tureckimi daniami napój bardzo często polecany jest do kebaba. Mięsne danie z surówką idealnie komponuje się z tym lekkim i zdrowym mlecznym produktem. Możecie go oczywiście zaserwować również do innych specjałów mięsnych, a także solo.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zdrowe i smaczne napoje. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować orzeźwiającą kawę na zimno , czyli cold brew. Być może skusi was też przepis na złote mleko .
Źródło: beszamel.se