Pączki i faworki w jednym. Te pyszne kuleczki często robię w karnawale
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo w wielu polskich domach zagoszczą na stołach przekąski przepełnione słodkością. Najprawdopodobniej będą to różnego rodzaju pączki i pyszne faworki, które są już tradycyjnymi słodyczami spożywanymi właśnie w ten dzień. Mamy tym razem do zaproponowania pewnego rodzaju pączki, które trochę różnią się od tych klasycznych. Koniecznie zobacz, o jakie chodzi.
Co najlepiej jeść w Tłusty Czwartek?
Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień w roku, w którym bez wyrzutów sumienia można odstawić dietę na bok i cieszyć się tradycją w postaci pysznych słodkości . W tym czasie w cukierniach i polskich domach królują słodycze takie jak pączki, faworki czy też rurki z kremem.
Ostatnimi czasy bardzo są popularne pączki , czy jak niektórzy mówią ciasteczka Tawa Tawas . Jest to idealny pomysł na deser na Tłusty Czwartek, a do tego prosty w przygotowaniu. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku lekko puszyste i bąbelkowe. Przypominają nieco pączki przygotowane na serku homogenizowanym. Niektórzy twierdzą, że to efekt połączenia pączka i faworków .
Deser idealny na Tłusty Czwartek
Co, zamiast pączków przygotować na karnawał? Odpowiedzi jest wiele, ale tylko jedna jest właściwa. Pączki Tawa Tawas to świetny wybór na słodką przekąskę . Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła (miękkiego)
- 4 łyżki wody
- 300 ml oleju do smażenia
- 50 g cukru pudru
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować boliwijskie pączki?
Mimo że mają egzotyczne pochodzenie, to wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wręcz przeciwnie. Potrzebne nam są podstawowe produkty , które albo mamy w kuchni, albo kupimy bez problemu w sklepie.
W pierwszej kolejności przesiewamy do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodatkiem soli. Następnie dodajemy jajko, masło oraz wodę. Starannie wyrabiamy ciasto. Jeśli uda się uzyskać gładkie ciasto, należy je przykryć i odstawić na 10 minut .
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto tak, aby osiągnęło grubość około pół centymetra. Następnie wycinamy z niego romby, ale mogą być też inne kształty np. kółka. Ciasto możemy również uformować tak, by deser typowo przypominał małe pączki.
Właśnie w takiej formie podaję je w karnawale. Małe, słodkie kuleczki smakują fantastycznie. Gdy już wybierzemy odpowiedni kształt, odstawiamy ponownie nasze ciasto na 5 minut .
Po upływie tego czasu wrzucamy nasze pączki na rozgrzany do 180 stopni olej i smażymy z obu stron na złoty piękny złoty kolor.
Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je i odsączamy za pomocą ręcznika papierowego .
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się smakiem.
Sprawdź przepis na ciasto francuskie z jabłkami . Zobacz, jak zrobić napar z banana i goździków, który poprawia jakość snu .