Smakosze.pl Przepisy Pakuję mielone i pieczarki do ciasta francuskiego i kładę do piekarnika. Mam pyszny i sycący obiad lub kolację
Fot. YouTube / kulinarne przygody

Pakuję mielone i pieczarki do ciasta francuskiego i kładę do piekarnika. Mam pyszny i sycący obiad lub kolację

9 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który z pewnością znajduje się w wielu przepisach. Wykorzystywane jest między innymi do zrobienia małych pizzerinek z szynką i serem, lub ciastek z czekoladą. Nie wszyscy jednak znają przepis, który z pewnością podbije prawie każde podniebienie. Koniecznie musisz go wypróbować.

Co można zrobić z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie to popularny produkt, z którego można zrobić wiele przepysznych przekąsek , szczególnie takich, które bez problemu będą nadawać się np. na imprezę, ale też na obiad . Są to między innymi pizzerinki , lub jak ktoś woli ślimaczki, czyli zawinięte i pieczone ciasto francuskie, które ma w środku ser, szynkę i ketchup. Innym pomysłem mogą być również paszteciki z kapustą i grzybami , rogaliki czy też ciasto francuskie ze szpinakiem. Jednak tym razem przedstawiamy inny, również fantastyczny przepis.

Rogaliki z ciasta francuskiego
Fot. Canva
Żadna wołowina i wieprzowina. Do gulaszu dodaję tanie i niedoceniane mięso

Warkocz z ciasta francuskiego

Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami to zdecydowanie przepis , który jest warty uwagi . Podobny można znaleźć na kanale Kulinarne Przygody na YouTube, stamtąd pochodzi zdjęcie użyte w tym artykule. Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Pieczarki 200 g
  • Mięso mielone z indyka 400 g
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki
  • Cebula średnia
  • Natka pietruszki łyżka
  • Ser żółty 100 g
  • Jajko
  • Sezam

Jak zrobić warkocze z ciasta francuskiego?

Najpierw podsmaż na patelni cebulę, później dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż wyparuje woda .

Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe . Wówczas dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego oraz doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odkładamy z ognia, aby farsz nieco ostygł . Gdy wystygnie, dodajemy żółtko i starannie mieszamy.

Rozwiń ciasto francuskie na blacie. Na środku umieść farsz, a następnie posyp go serem. Boki ciasta ponacinaj w paski, a następnie zaplataj je naprzemiennie – raz z lewej, raz z prawej strony.

W ostatnim kroku posmaruj całość białkiem i posyp sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut , aż ciasto ładnie się zarumieni.

Sprawdź przepis od Ewy Wachowicz na obiad z ciasta francuskiego i ryby .
Zobacz, jak zrobić wytrawne rogaliki na śniadanie .

Źródła: YouTube/Kulinarne przygody, Kulinarne przygody, Lidl

Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami
Fot. YouTube/Kulinarne przygody
Zdrowe i łatwo dostępne, a Polacy je pomijają. Jest 100 razy lepsze niż wieprzowina i kurczak
Są pełne witamin i błonnika, a Polacy je wyrzucają. Zrobisz z nich najlepszą herbatę, jaka może być
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy