Pakuję mielone i pieczarki do ciasta francuskiego i kładę do piekarnika. Mam pyszny i sycący obiad lub kolację
Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który z pewnością znajduje się w wielu przepisach. Wykorzystywane jest między innymi do zrobienia małych pizzerinek z szynką i serem, lub ciastek z czekoladą. Nie wszyscy jednak znają przepis, który z pewnością podbije prawie każde podniebienie. Koniecznie musisz go wypróbować.
Co można zrobić z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie to popularny produkt, z którego można zrobić wiele przepysznych przekąsek , szczególnie takich, które bez problemu będą nadawać się np. na imprezę, ale też na obiad . Są to między innymi pizzerinki , lub jak ktoś woli ślimaczki, czyli zawinięte i pieczone ciasto francuskie, które ma w środku ser, szynkę i ketchup. Innym pomysłem mogą być również paszteciki z kapustą i grzybami , rogaliki czy też ciasto francuskie ze szpinakiem. Jednak tym razem przedstawiamy inny, również fantastyczny przepis.
Warkocz z ciasta francuskiego
Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami to zdecydowanie przepis , który jest warty uwagi . Podobny można znaleźć na kanale Kulinarne Przygody na YouTube, stamtąd pochodzi zdjęcie użyte w tym artykule. Co będzie potrzebne?
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Pieczarki 200 g
- Mięso mielone z indyka 400 g
- Przecier pomidorowy 2 łyżki
- Cebula średnia
- Natka pietruszki łyżka
- Ser żółty 100 g
- Jajko
- Sezam
Jak zrobić warkocze z ciasta francuskiego?
Najpierw podsmaż na patelni cebulę, później dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż wyparuje woda .
Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe . Wówczas dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego oraz doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odkładamy z ognia, aby farsz nieco ostygł . Gdy wystygnie, dodajemy żółtko i starannie mieszamy.
Rozwiń ciasto francuskie na blacie. Na środku umieść farsz, a następnie posyp go serem. Boki ciasta ponacinaj w paski, a następnie zaplataj je naprzemiennie – raz z lewej, raz z prawej strony.
W ostatnim kroku posmaruj całość białkiem i posyp sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut , aż ciasto ładnie się zarumieni.
Sprawdź przepis od Ewy Wachowicz na
obiad z ciasta francuskiego i ryby
.
Zobacz, jak zrobić
wytrawne rogaliki na śniadanie
.
Źródła: YouTube/Kulinarne przygody, Kulinarne przygody, Lidl