Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsze paszteciki do barszczu, jakie w życiu jadłem. W tym roku podam je na święta
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.12.2024 19:14

To najlepsze paszteciki do barszczu, jakie w życiu jadłem. W tym roku podam je na święta

paszteciki na talerzu
fot. Shutterstock / vivooo

Przepisów na paszteciki jest wiele, ale dobrych przepisów – nieco mniej. Z tego wychodzą drożdżowe pyszności z kapustą i z grzybami. Są idealne nie tylko do barszczu na wigilię.

Pasztecik pasztecikowi nierówny

Pewnie gdyby poprosić reprezentatywną grupę Polaków o stworzenie portretów pamięciowych pasztecików, wyszłaby galeria niezwykle różnorodnych produktów. Przekąski o pewnie francuskim albo wiedeńskim rodowodzie, mogą mieć mnóstwo postaci – niezależnie nawet od możliwych wariantów farszu. Mamy więc paszteciki na cieście drożdżowym, francuskim, a czasem kruchym.

Drożdżowe, choć bardziej czasochłonne, należą do naszych ulubionych. Tylko w nich taki idealnie kontrastuje się mięsistość farszu z kruchym, ale zarazem miękkim ciastem. Są też z prawdziwego zdarzenia bułeczkami, które świetnie komponują się z zupą, taką jak barszcz na Wigilię.

paszteciki w sklepie

Znana sieć sklepów apeluje do klientów. Masz w domu te produkty, koniecznie wyrzuć

Paszteciki na Wigilię

Stąd w naszym przepisie tradycyjny dla Wigilii farsz z kapusty i grzybów. Oczywiście według podobnych zasad można przygotować paszteciki z farszem mięsnym – jak choćby z mięsem z rosołu. Wtedy doskonale sprawdzą się do barszczu w pierwszy lub drugi dzień świąt – albo na codzień.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 500 g grzybów
  • 500 g kapusty
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 30 g drożdży
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sezam lub czarnuszka do posypania
  • Cukier, sól, pieprz

Paszteciki do barszczu

100 ml mleka podgrzewamy i mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawiamy, aż drożdże wystartują. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do mieski. Dodajemy 1,5 łyżeczki soli i wybijamy dwa jajka.

Do miski dodajemy rozczyn. Zaczynamy zagniatać, dodajemy masło i zagniatamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Zajmie to ok. godzinę.

Kapustę odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Grzyby (namoczone, rozmrożone lub świeże) dodajemy razem z kapustą do garnka. Zalewamy wodą, aż przykryje składniki. Dodajemy liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego i dusimy do miękkości kapusty.

Składniki odstawiamy na sitku do przestudzenia. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Siekamy ją i smażymy na suchej patelni przez ok. 10 minut, do zredukowania wywaru. Przekładamy farsz z powrotem do miski, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na pasek o szerokości 6-8 cm. Po jednej stronie paska układamy pryzmę farszu i delikatnie zawijamy jak roladę. Każdy z takich odcinków (będą miały długość ok. ½ metra) dzielimy na bułeczki o wybranej długości, np. 5 lub 10 cm.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzecie jajko rozbijamy w miseczce i pędzelkiem smarujemy z wierzchu każdy pasztecik. Posypujemy je czarnuszką i wypiekamy przez 20 minut.

Wypróbuj też niezwykłą marynatę do pieczonego schabu i przepis na doskonały seromakowiec.

nakrojony pasztecik