To najlepsze paszteciki do barszczu, jakie w życiu jadłem. W tym roku podam je na święta
Przepisów na paszteciki jest wiele, ale dobrych przepisów – nieco mniej. Z tego wychodzą drożdżowe pyszności z kapustą i z grzybami. Są idealne nie tylko do barszczu na wigilię.
Pasztecik pasztecikowi nierówny
Pewnie gdyby poprosić reprezentatywną grupę Polaków o stworzenie portretów pamięciowych pasztecików, wyszłaby galeria niezwykle różnorodnych produktów. Przekąski o pewnie francuskim albo wiedeńskim rodowodzie, mogą mieć mnóstwo postaci – niezależnie nawet od możliwych wariantów farszu. Mamy więc paszteciki na cieście drożdżowym, francuskim, a czasem kruchym.
Drożdżowe, choć bardziej czasochłonne, należą do naszych ulubionych. Tylko w nich taki idealnie kontrastuje się mięsistość farszu z kruchym, ale zarazem miękkim ciastem. Są też z prawdziwego zdarzenia bułeczkami, które świetnie komponują się z zupą, taką jak barszcz na Wigilię.
Znana sieć sklepów apeluje do klientów. Masz w domu te produkty, koniecznie wyrzućPaszteciki na Wigilię
Stąd w naszym przepisie tradycyjny dla Wigilii farsz z kapusty i grzybów. Oczywiście według podobnych zasad można przygotować paszteciki z farszem mięsnym – jak choćby z mięsem z rosołu. Wtedy doskonale sprawdzą się do barszczu w pierwszy lub drugi dzień świąt – albo na codzień.
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 500 g grzybów
- 500 g kapusty
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sezam lub czarnuszka do posypania
- Cukier, sól, pieprz
Paszteciki do barszczu
100 ml mleka podgrzewamy i mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawiamy, aż drożdże wystartują. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do mieski. Dodajemy 1,5 łyżeczki soli i wybijamy dwa jajka.
Do miski dodajemy rozczyn. Zaczynamy zagniatać, dodajemy masło i zagniatamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Zajmie to ok. godzinę.
Kapustę odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Grzyby (namoczone, rozmrożone lub świeże) dodajemy razem z kapustą do garnka. Zalewamy wodą, aż przykryje składniki. Dodajemy liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego i dusimy do miękkości kapusty.
Składniki odstawiamy na sitku do przestudzenia. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Siekamy ją i smażymy na suchej patelni przez ok. 10 minut, do zredukowania wywaru. Przekładamy farsz z powrotem do miski, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na pasek o szerokości 6-8 cm. Po jednej stronie paska układamy pryzmę farszu i delikatnie zawijamy jak roladę. Każdy z takich odcinków (będą miały długość ok. ½ metra) dzielimy na bułeczki o wybranej długości, np. 5 lub 10 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzecie jajko rozbijamy w miseczce i pędzelkiem smarujemy z wierzchu każdy pasztecik. Posypujemy je czarnuszką i wypiekamy przez 20 minut.
Wypróbuj też niezwykłą marynatę do pieczonego schabu i przepis na doskonały seromakowiec.