Taką pieczeń podam na obiad na Trzech Króli. Farsz to mistrzostwo świata
Dzięki umiejętnemu, choć prostemu sposobowi nacięcia schabu, z taniej wieprzowiny przygotowujemy niezwykły i wykwintny obiad. Sprawdzi się on świetnie na świątecznym stole, na przykład jako prosty obiad na Trzech Króli.
Obiad na Trzech Króli
Okazje takie jak święto Trzech Króli nie mają określonego sposobu, w jaki je obchodzimy. Dlatego wystarczający – ale zdaniem niektórych także konieczny – jest uroczysty obiad. Taka pieczeń schabowa świetnie podkreśli odświętny charakter tego najnowszego dnia wolnego.
Aby ją przygotować, potrzebujemy opanować tylko jedną, dość prostą zresztą, technikę. Chodzi o rozcięcie schabu na płasko. Robimy to jakby spiralnym ruchem noża, by rozwinąć go, jakby był w rolce.
Mieszam 3 składniki na krzyż i stawiam na stole. Rodzina mogłaby jeść tę sałatkę non stopFaszerowany schab na święta
Farsz do tej pieczeni przygotowujemy z prostych produktów – pieczarek i cebuli, ewentualnie także sera. Schab to jedno z tych mięs, które często spotykamy w promocjach. Wszystko razem jest więc całkiem tanim daniem, niewspółmiernie do ceny okazałym.
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kochen und Essen. Aby zachować wilgotność pieczeni, dobrze jest dodatkowo obłożyć ją boczkiem przed pieczeniem, tak jak pokazane jest to w ich wersji – nie jest to jednak konieczne, jeśli chcemy ograniczyć kaloryczność posiłku.
Składniki
- 1,2-1,5 kg schabu wieprzowego
- 200 g boczku (opcjonalnie)
- 100 g startej mozzarelli
- 250 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 60 ml sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka, suszony czosnek, kmin rzymski
- 1 mały pęczek natki pietruszki
Pieczeń ze schabu
Schab rozcinamy po spirali, by dało się go rozłożyć na płasko. W mięsie robimy dość głębokie nacięcia na skos. W miseczce przygotowujemy mieszankę suchych przypraw, nacieramy nią mięso i zawijamy.
Cebulę siekamy, a pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy kolejno na patelni na maśle, dodając pieczarki, kiedy cebula zacznie robić się szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na mięso wykładamy przestudzone pieczarki z cebulą oraz ser. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i ciasno zawijamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na dno brytfanny wykładamy duży arkusz folii aluminiowej, a do środka papier do pieczenia. Układamy na nim schab i przykrywamy plastrami boczku. Następnie zawijamy schab w folię.
Schab pieczemy przez 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy glazurę z sosu sojowego, musztardy i miodu. Schab wyjmujemy i rozwijamy, smarujemy z wierzchu glazurą i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-30 minut.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe filety rybne i domowy ser z jogurtu.
Źródło YouTube/Kochen und Essen