Smakosze.pl Przepisy Pakuję paprykę do słoika i wlewam musztardową zalewę. Zimą dostaję za nią podziękowania
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Pakuję paprykę do słoika i wlewam musztardową zalewę. Zimą dostaję za nią podziękowania

17 sierpnia 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Co roku oprócz tradycyjnych ogórków, cukinii i buraczków, przygotowuję paprykę na zimę. Moi domownicy uwielbiają szczególnie tą w chorwackim stylu. Aromatyczna musztardowa zalewa wspaniale podkreśla smak tego warzywa. Danie doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs.

Papryka na zimę obok ogórków i pomidorów

Papryka jest jednym z tych warzyw, których nie może zabraknąć w naszej zimowej spiżarni. Obok tej popularnej konserwowej , warto skusić się i spróbować tą w zalewie musztardowe j. Jest wręcz idealnym dodatkiem do mięsa lub kanapek. Tym daniem z pewnością zaskoczysz swoich bliskich. Co potrzeba do jej przygotowania? Zdradzamy poniżej!

papryka.jpg
fot. Canva
Ścieram na tarce i dodaję do placków z cukinii. Wszyscy kręcili nosem, a teraz błagają o dokładki

Papryka na zimę w chorwackim stylu

Lista składników na paprykę po chorwacku:

  • 10 sztuk czerwonej papryki
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu w zależności od naszych preferencji smakowych
  • 4 liście laurowe
  • mały słoik łagodnej musztardy - 240 g
  • pół szklanki oleju słonecznikowego

Jak zrobić paprykę na zimę?

Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w wąskie paski. Wymieszaj szklankę octu, szklankę wody, sól i pieprz . Włóż pokrojoną paprykę do powstałej zalewy i od momentu zagotowania, gotuj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przecedź paprykę i pozostaw ją do ostudzenia. Wodę wylej.

W tym czasie wymieszaj ze sobą musztardę z olejem . Następnie dodaj do niej ostudzoną paprykę. Całość jeszcze raz wymieszaj i przełóż do słoików. Przetwory nie wymagają pasteryzacji. Smacznego! Podobny przepis znajdziecie na You Tube na kanale Smaczny.tv, z którego pochodzą powyższe zdjęcia.

Polecamy również przepis na pomidory ze słoika. Znajdziecie go tutaj .

Projekt bez nazwy (3).jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Kroję schab i układam serki topione. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad
Ten przepis na galaretkowiec podpatrzyłam w internecie. Robię go tylko z 2 składników
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy