Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń wyjawił jak zrobić paprykę konserwową. Prawdziwy hit wśród przetworów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.07.2022 14:25

Kuroń wyjawił jak zrobić paprykę konserwową. Prawdziwy hit wśród przetworów

papryka konserwowa
canva/zia_shusha

Jakub Kuroń wyjawił, jak zrobić pyszną paprykę konserwową. Zapewnia, że będzie ona prawdziwym hitem wśród przetworów. Jest nie za ostra, aromatyczna, doskonała na przekąskę, do kanapek i sałatek. Gdy tylko pojawi się w dobrych cenach, przygotujcie kilka słoików tego specjału.

Papryka konserwowa jest jednym z bardziej lubianych, wytrawnych przetworów. Ma wyraźny smak i zapach, piękny kolor i jest pyszna. Doskonale sprawdza się na kanapkach i w sałatkach. Ważne jednak, żeby nie była zbyt ostra, bo smak octu potrafi przyćmić wszystkie inne smaki.

Jakub Kuroń poleca swój przepis na paprykę konserwową. Zachwala jej smak, który uzyskuje dzięki słodko-kwaśnej marynacie i przyprawom. Przetestujcie jego recepturę, bo jest szansa, że i wam zasmakuje taka wersja papryki

Przepis Kuronia na paprykę konserwową

Składniki na 6 słoików 0,5 l:

  • 2 kg kolorowej papryki

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 łyżka nasion gorczycy

  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

  • 12 listków laurowych

na zalewę:

  • 1,5 l wody

  • 1/3 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 szklanka octu 10 proc.

  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie papryki konserwowej

Paprykę umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i nasiona, pokrój ją na mniejsze 3-4 kawałki. Na dno wyparzonych słoików włóż po przekrojonym ząbku czosnku, po 2 listki laurowe i po kilka ziaren gorczycy, ziela i pieprzu. Każdy słoik napełnij dość ścisło kawałkami papryki.

W garnku zagotuj składniki zalewy. Zalewę lekko przestudź, zalej nią paprykę. Słoiki szczelnie zakręć. Słoiki z papryką możesz pasteryzować 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku.

Wskazówka:

Paprykę konserwową można jeść już po tygodniu trzymania w marynacie.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na paprykowy sos do słoików, a także na keczup z papryki.

papryka
canva/Hans z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron