Pakuję śliwki do słoików i wlewam tę mieszankę. Zimą dostaję gratulacje za ten przysmak
Kanoniczna dla zestawu przetworów kuchni polskiej śliwka w occie to nietypowy przysmak. Oto niezawodny przepis na tę słodko-kwaśną przekąskę.
Śliwki w nowej odsłonie
Śliwki to bodaj najchętniej stosowane w naszych wytrawnych potrawach owoce. Faszerujemy nimi mięsa, podajemy z boczkiem, używamy do szaszłyków. Jednak nawet w tej wąskiej kategorii dodatków śliwki w occie zajmują miejsce szczególne.
Są świetnym dodatkiem do zwykłych, codziennych obiadów. Świetnie jednak pasują na świąteczny stół. Dlatego marynowane śliwki powinny znajdować się w żelaznym zestawie przetworów , które przygotowujemy każdej zimy.
Marynowane śliwki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału KuchniaKwasiora KK. Na smak takich śliwek olbrzymi wpływ mają przyprawy . Warto więc inspirować się rozmaitymi zestawami, ale znaleźć swoją własną kombinację.
Składniki
- 1 l octu spirytusowego
- 250 ml octu jabłkowego
- ½ kg cukru
- 60 ml miodu
- 1 duża laska cynamonu
- 1 łyżka goździków
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka kardamonu
- Liście laurowe
Przekąska w occie
Śliwki płuczemy, przekrawamy na pół i układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego z nich wkładamy po listku laurowym.
Do garnka wlewamy litr wody i umieszczamy w nim pozostałe składniki z wyjątkiem. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 minut .
Marynatę studzimy do ok. 40 stopni. Wtedy można dodać do niej miód. Dzięki temu nie straci on cennych właściwości. Gorącą marynatą zalewamy owoce , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Kiedy przestygną dodatkowo pasteryzujemy je przez 15 minut w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu można zanieść je do spiżarni.
Wypróbuj też przepisy na placek z kapusty i imprezową sałatkę według Heni .