Żadna cukinia. Wachowicz robi musztardę z zupełnie innych składników

Jak w wypadku wielu innych potraw i dodatków, także nazwa musztardy rozszerzyła swoje znaczenie i dziś mamy wiele jej warzywnych odpowiedników. Ewa Wachowicz przypomniała bardziej tradycyjny przepis. Z jej dodatkami ma on jednak zupełnie nowe oblicze.
Musztarda Ewy Wachowicz
Podobno ta znana już w starożytności potrawa zaczynała swoją karierę jako lekarstwo. Dziś mamy lepsze środki lecznicze. Trudno jednak o lepszy niż musztarda dodatek, zwłaszcza do mięs, i bazę do sosów.
Wybór musztard w sklepach jest olbrzymi. Niestety, jak wiele innych produktów, dzielą się one na tanie i dobre. Najlepszym sposobem, by w jednym słoiku połączyć te dwie cechy, jest domowy wyrób. Odpowiednim przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.
Prosta domowa musztarda
Na pewno zaletą jej przepisu jest łatwość przygotowania takiej musztardy. Do przepisu Wachowicz wystarczy blender i kilka prostych składników. Wiele zależy od przypraw, dlatego właśnie warto zwrócić uwagę na ciekawy zestaw proponowany przez kucharkę.
Składniki
- 200 g gorczycy
- 200 ml octu jabłkowego
- 30 ml oliwy
- 20 ml miodu
- Po ½ łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sól, pieprz
Wachowicz przygotowuje musztardę
Do garnka wlewamy ocet i podgrzewamy ze 150 ml wody. Dodajemy przyprawy, w tym pieprzu do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie studzimy.
W ciepłym naparze rozpuszczamy miód i wsypujemy gorczycę. Odstawiamy na dzień, by ziarna zmiękły. Następnie blendujemy je na gładki krem i mieszamy z oliwą. Musztarda jest gotowa do jedzenia, ale po kilku godzinach nabierze więcej smaku.
Wypróbuj też przepisy na zupę cygańską i sernik z rosą.





































