Żadna cukinia. Wachowicz robi musztardę z zupełnie innych składników
Jak w wypadku wielu innych potraw i dodatków, także nazwa musztardy rozszerzyła swoje znaczenie i dziś mamy wiele jej warzywnych odpowiedników. Ewa Wachowicz przypomniała bardziej tradycyjny przepis. Z jej dodatkami ma on jednak zupełnie nowe oblicze.
Musztarda Ewy Wachowicz
Podobno ta znana już w starożytności potrawa zaczynała swoją karierę jako lekarstwo. Dziś mamy lepsze środki lecznicze. Trudno jednak o lepszy niż musztarda dodatek, zwłaszcza do mięs, i bazę do sosów.
Wybór musztard w sklepach jest olbrzymi. Niestety, jak wiele innych produktów, dzielą się one na tanie i dobre. Najlepszym sposobem, by w jednym słoiku połączyć te dwie cechy, jest domowy wyrób. Odpowiednim przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.
Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. Mówią na niego “cytryna północy”Prosta domowa musztarda
Na pewno zaletą jej przepisu jest łatwość przygotowania takiej musztardy. Do przepisu Wachowicz wystarczy blender i kilka prostych składników. Wiele zależy od przypraw, dlatego właśnie warto zwrócić uwagę na ciekawy zestaw proponowany przez kucharkę.
Składniki
- 200 g gorczycy
- 200 ml octu jabłkowego
- 30 ml oliwy
- 20 ml miodu
- Po ½ łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sól, pieprz
Wachowicz przygotowuje musztardę
Do garnka wlewamy ocet i podgrzewamy ze 150 ml wody. Dodajemy przyprawy, w tym pieprzu do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie studzimy.
W ciepłym naparze rozpuszczamy miód i wsypujemy gorczycę. Odstawiamy na dzień, by ziarna zmiękły. Następnie blendujemy je na gładki krem i mieszamy z oliwą. Musztarda jest gotowa do jedzenia, ale po kilku godzinach nabierze więcej smaku.
Wypróbuj też przepisy na zupę cygańską i sernik z rosą.