Smakosze.pl Przepisy Pałki z kurczaka zapiekłem z nietypowym sosem. Mięso nigdy nie było tak soczyste
Fot. Canva/fotek

Pałki z kurczaka zapiekłem z nietypowym sosem. Mięso nigdy nie było tak soczyste

5 grudnia 2024

Oto przepis na nietypowego, rzadko goszczącego na naszych stołach kurczaka. Nie chodzi o mięso – to należy przecież do najlepiej nam znanych. Ale w tej marynacie, jeśli je znamy, to wyłącznie z restauracji.

Pieczony kurczak na obiad

Kombinacja smaków słodkiego i pikantnego, pochodzącego z chili , przyszła do nas z Azji. Przepisy takie jak ten żartobliwie nazywa się czasem KFC – Korean fried chicken , czyli kurczak po koreańsku (a nie w stylu Kentucky, jak w oryginalnej nazwie sieci fastfoodów). Miękkie w konsystencji, oblepione pyszną glazurą mięso to powiew świeżości, a jednocześnie dobrze znany filar naszych obiadów.

Oryginalnie przepis ten powinien zawierać kolendrę . Miłośnicy kuchni azjatyckiej zżymają się na osoby, które rezygnują z tej przyprawy . Badania pokazują jednak, że to nie ich wina, a tolerancja smaku tej rośliny ma podłoże genetyczne. Można zastąpić ją więc po prostu natką pietruszki .

kurczak sweet chili

Mama 11-rga dzieci schudła 25 kg. Dokładnie opowiedziała, jak to zrobiła

Prosty przepis na kurczaka

Choć przepis ten brzmi bardzo azjatycko, nie należy się go ani trochę bać. Wszystkie składniki, albo ich odpowiedniki, są bardzo łatwo dostępne. Większość prawdopodobnie już mamy na półkach kuchni. Wystarczy więc sięgnąć po pałki kurczaka, które często pojawiają się w promocji.

Składniki

  • 800 g pałek kurczaka (lub skrzydełek)
  • Skórka i sok z 1 limonki (lub cytryny)
  • 60 ml słodkiego sosu chili
  • 20 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego roślinnego)
  • Kilka gałązek kolendry (lub natki pietruszki)
  • 1 mały pęczek cebuli dymki
  • 1 łyżka sezamu

Pałki kurczaka z piekarnika

Kurczaka dokładnie czyścimy i nacinamy skórę w kilku miejscach. Należy przy tym upewnić się, że części są podobnej wielkości, a więc np. rozdzielić ćwiartki na pałki i bioderka. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni .

W miseczce mieszamy składniki marynaty – sos chili, sojowy, olej, sok i skórkę z limonki. Mieszamy z posiekanymi liśćmi kolendry . Przekładamy do woreczka strunowego i wrzucamy do niego osuszone części kurczaka. Zamykamy bez powietrza i odkładamy na 10 minut.

Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy pozostałym sosem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut bez przykrycia . Na ostatnie 5 minut włączamy funkcję grilla. Kurczaka podajemy z posypką z podprażonego sezamu i posiekanym szczypiorem.

Wypróbuj też przepisy na

kurczak z dymką

To najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam. Sekretem smaku jest ten składnik
Poszukiwana przez Polaków ryba przeceniona w Dino. Jest smaczniejsza i delikatniejsza niż karp
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy